Het Gemertse folkgezelschap Op Zoek Naar Johan presenteert met de release van het nummer Als De Muziek Begint de eerste single van het dit najaar te verschijnen debuut-album Weg Uit De Stad. De plaat verschijnt 23 september 2015 digitaal, 10 oktober op cd en lp.

Het nummer gaat over een dementerende vrouw die in muziek een soort troost en houvast vindt. Muziek is voor haar een manier om te communiceren”, aldus Martijn Kuijten, frontman van Op Zoek Naar Johan. De videoclip bij Als De Muziek Begint (te bekijken via Youtube) is opgenomen in het verzorgingstehuis waar de hoofdpersoon uit het liedje woont. De single is verkrijgbaar via iTunes en te streamen via diverse digitale platforms. Het volledige album Weg Uit De Stad verschijnt op 10 oktober op zowel LP als CD en wordt die dag gepresenteerd met een speciale show in de Eendracht in Gemert.


De tekst voor Als De Muziek Begint schreef Kuijten na, of beter gezegd, tijdens een concert van Dommelvolk dat zowel Kuijten als de hoofdpersoon uit het nummer bezochten. Kuijten: “Tijdens het concert zag ik haar wat wezenloos voor zich uit staren, maar wanneer de band begon te spelen leefde ze helemaal op. Ik zag het gebeuren en een groot deel van de tekst werd daarmee eigenlijk letterlijk geschreven.” De clip is opgenomen in de Mariëngaarde in Aarle-Rixtel, achttien bewoners van het verzorgingstehuis spelen een rol in de ontroerende video.

Op Zoek Naar Johan, foto John van den Elsen
Op Zoek Naar Johan, foto John van den Elsen



Op Zoek Naar Johan is de band rondom de Gemertse Martijn Kuijten (zang, gitaar, mondharmonica). Na een verleden in de band Autumnsun, waarvoor hij Engelstalige liedjes schreef, is hij in 2011 begonnen met het schrijven van liedjes in het Nederlands, waarbij zijn Brabantse achtergrond duidelijk hoorbaar is. Het stelt hem in staat zijn gevoelens beter te verwoorden in een liedje. Kuijten wordt muzikaal ondersteund door Mark de Groot (mandoline, elektrische gitaar, akoestische gitaar, backing vocals), Ad van Overdijk (drum, backing vocals) en Marc Lemmen (bas).

Weg Uit De Stad
 is het eerste volwaardige album van Op Zoek Naar Johan. Het is een album over afscheid nemen en thuis komen. Afscheid van mensen, plekken, ervaringen, afstand van levensovertuigingen, om terug te komen bij jezelf. Kuijten: “In mijn geval betekende dat teruggaan naar het zuiden, terug naar Brabant, terug naar mijn roots. Na jaren van rondwerven, reizen door Europa en de rest van de wereld had ik behoefte aan mijn eigen plek. Een plek ver weg van de drukte, weg uit de stad, een plek waar ik kon settelen. Maar ook een plek waar ik alleen kan zijn. Een plek waar ik thuis kan komen en doen wat ik het liefst doe: liedjes schrijven.

Meer info over de band: http://www.wijzijnopzoeknaarjohan.nl of Facebook.