De Groningse formatie Törf bestaat 40 jaar en viert dat met een nieuw album. De zevende cd van de groep heet Dichten en bevat getoonzette gedichten van Simon van Wattum en enkele instrumentalen, waarvoor  deze dichter, journalist en columnist de inspiratie leverde.

Törf is opgericht in 1976. De eerste band die louter Groningse teksten gebruikte  omdat de eerste groepsleden van mening waren dat je de eigen taal altijd het beste begrijpt. Tegenwoordig laat Törf een eigen en uniek geluid horen. Het klinkt traditioneel  maar  ook eigentijds door de  bijzondere arrangementen en instrumentatie. En nog steeds 100% Groningse teksten..

Doedelzakken, violen, gitaren, bas, accordeon en een breed scala aan exotische instrumenten worden ingezet. Op deze manier ontstaat er een combinatie van folk, streektaal en wereldmuziek.

Törf heeft begin dit jaar  een nieuwe CD uitgebracht:  Dichten. Op deze  zevende cd van Törf staan negen getoonzette gedichten van Simon van Wattum (1930-1995). Daarnaast staan er drie op de in 1930 te Stadskanaal geboren dichter, journalist en columnist geïnspireerde instrumentale  stukken.

Simon van Wattum zou dit jaar 85 jaar zijn geworden, voor  Törf  was dit een moment om bij hem stil te staan. Belangrijk voor het toonzetten van de gedichten van Van Wattum is het ritme van diens poëzie. Van Wattum had altijd al een hele goede dictie, zijn teksten zingen van zichzelf. Het is niet voor de eerste keer dat Törf zich waagt aan het werk van Simon van Wattum. In het  veertig jaar bestaan van de band werden er regelmatig teksten van zijn hand op muziek gezet.

Bezetting:
Henk Scholte: zang
Geert Ridderbos: accordeon
Eddy de Jonge: bas en gitaar
Marius Greiner: viool, mandoline, percussie
Flip Rodenburg: doedelzakken, pommer, tin-whistle, duduk, zang
Jos Kwakman: gitaar, doedelzak, percussie
Gerda Kuiper: techniek

Luister naar het nummer Dichten via Soundcloud.

Zie ook: www.torf.nl