Na zijn opmerkelijke debuutalbum dat 20.000 keer over de toonbank ging heeft de Genste singer-songwriter/pianist Frederic Sioen (25) heeft zijn tweede album uitgebracht: Ease your mind. Het is een album vol grillige songs waardoor het volgens Peter Vantyghem in De Standaard lijkt alsof de ,,artrock'' helemaal terug is. Sioen preseneert zijn album zaterdag in Gent. Daarna volgt een uitgebreide tournee.

 

De vergelijking met 'art-rock' zit Sioen niet helemaa lekker. In De Standaard reageert hij met: "Wel, ik denk dat de invloed van Led Zeppelin en van de psychedelische seventies, duidelijk is. Je hoort dat in de combinatie van elektrische gitaar en viool, en in de klank van de drums. Sommige mensen zeggen ook dat het op 'symfonische rock' lijkt, maar dat hoor ik niet." En: "Ik weet niet of ik van die term 'artrock' hou. Ik begrijp het wel: van zodra je stijlen vermengt, krijg je natuurlijk meteen iets wat gelaagder is dan een simpel popliedje. En je moet muziek interessant genoeg houden om ze te willen spelen. Maar ik beschouw muziek niet als kunst. Het is geen terrein waar een bordje 'niet betreden' in staat. Ik wilde vooral een plaat maken die je kunt beleven."

Vantyghem legt hem ook de vraag voor of hij het fijn vindt dat zijn muziek 'complex' genoemd wordt. Sioen: "Ik hou meer van de omschrijving 'ingenieus'. Ik vind onze muziek niet complex, nee. Het moet vooral spontaan zijn. Ik componeer liedjes in mijn hoofd, en een ideetje komt maar in aanmerking als het niet meer uit mijn hoofd gaat. 'Mi corazon' heb ik geschreven op het vliegtuig van Berlijn naar Brussel. Wel, het zat nog steeds in mijn hoofd toen ik de luchthaven verliet. Dat was een goed teken. Als ik een liedje fluit wanneer ik naar de bakker ga, dan zit het goed."

En op de vraag of Gent, waar Sioen is geboren en getogen zijn muziek beïnvloedt, zegt Sioen: "Ongetwijfeld. Gent is goed voor muzikanten. Je kunt veel concerten zien, en iedereen kent elkaar. Het is veeleer een groot dorp dan een kleine stad. Maar ach, België is zo klein, dat je niet kunt zeggen dat één stad een muzikale identiteit heeft. dEUS heeft me evenveel beïnvloed als Soulwax, hoor. Ik denk dat we vooral blij moeten zijn dat we in Vlaanderen Studio Brussel én Radio 1 hebben. Dat heeft veel losgemaakt en het verklaart ten dele onze eigenzinnigheid. We hebben een reputatie in het buitenland, echt. Als je in Duitsland zegt dat je van België bent, dan is dat vandaag echt een voordeel..."

Sioen gaat van 11 maart tot eind mei op tournee door Vlaanderen. Met zijn nieuwe repertoire is hij ook te gast op de Gentse editie van het Festival Route 05 (20/27 april in De Handelsbeurs).