Music & Words komt deze maand weer met een serie aardige releases. Liesbeth Puts van M&W licht ze hier toe:

Kharkov Klezmer Band - Ticking Again - Fréa Records MWCD 4044
Klezmermuziek was een vast onderdeel van het leven van de joodse gemeenschappen in de Oekraïne, maar verboden van 1930 tot 1991! Nu komt er weer een revival en een van de belangrijkste groepen is de Kharkov Klezmer Band. Violist en oprichter Stas Raiko heeft zich in het uitgebreid in het repertoire en de archieven verdiept en het resultaat mag er zijn. Deze band treedt nu op tot in Spanje en Engeland en heeft zich in een zeer korte tijd een reputatie veroverd van een van de sterkste en opwindendste live-bands van dit moment.

 

Fanfare Ciocarlia - Gili Garabdi - Asphalt Tango ATR 605
De vierde cd van het Roemeense zigeunerorkest Fanfare Ciocarlia is een duik in de
geschiedenis van de zigeunerblaasmuziek geworden. In hoeverre u de begeleidende tekst serieus moet nemen durven wij niet te zeggen. Het resultaat is echter verbluffend! Het James- Bondthema of Duke Ellington's ‘Caravan' worden in de handen van deze sublieme muzikanten omgetoverd tot echte Fanfare-klassiekers en de subtiele verwijzingen in de verschillende nummers naar Amerika laten ons bijna geloven dat de zigeuners toch de uitvinders van de jazz zijn. Of is dat de bedoeling? De mooiste en verwarrendste ‘zigeunerjazz' cd die wij kennen.  Aanrader!

Jimmy Lafave - Blue Nightfall - Red House RHRCD 183
Na vier jaar eindelijk weer een levensteken van de in Willspoint, Texas geboren singer/songwriter Jimmy Lafave, een van de beste songwriters en een van de mooiste stemmen van Amerika (of overdrijven we nu?). Met ‘Blue Nightfall', zijn debuut voor Red House Records, laat hij horen dat hij helemaal terug is en misschien wel zijn mooiste cd sinds ‘Austin Skyline'. De nummers zijn qua arrangementen vrij sober gehouden waardoor de stem van Lafave prachtig uitkomt zowel in de ballads als in de meer ''rockende' songs. Prachtplaat!

The Rough Guide To Dub - World Music Network RGNET 1149

Volgens het boek ‘The Rough Guide to Reggae' (RG 329), geschreven door Steve Barrow die tevens samensteller van deze ‘Rough Guide To Dub' is, is dub de geremixte versie van een nummer met (deels) weglating van de vocalen en (meestal) de bas en drums naar de voorgrond gehaald met toevoeging van galm-, echo- en andere geluidseffecten. De naam die onlosmakelijk verbonden is aan de term dub is die van King Tubby. Tot zover de les, nu maar genieten van deze fantastische muziek op deze voorbeeldig samengestelde cd.

The Rough Guide To Boogaloo - World Music Network RGNET 1097
Boogaloo, de vermenging van Cubaanse salsa en Amerikaanse soul, is sinds het ontstaan in de jaren zestig nooit echt verdwenen. De hernieuwde belangstelling momenteel is grotendeels toe te schrijven aan dj's als Dave Hucker, die de dansbaarheid van de oude boogaloo-hits onmiddellijk onderkende. Op deze ‘Rough Guide' zijn een aantal grote maar ook enkele obscure hits uit de jaren zestig van artiesten als Ralph Robles, Pete Rodriguez en The Gilberto Sextet verzameld. Aanbevolen!

The Rough Guide To Itish Music - World Music Network RGNET 1148
Deze Rough Guide to Irish Music is de opvolger van RGNET 1006 (inmiddels vervallen) en mag niet verward worden met de Rough Guide to Irish folk (RGNET 1036)! Ze hebben natuurlijk gelijk: Ierse muziek is een onuitputtelijke bron. De ondertitel ‘evolving traditions' maakt deze cd niet helemaal waar: veel bekende namen als Altan, Dervish, Paul Brady en dito repertoire. Nieuwer talent als The Prodigals en Helen Roche ontbreken gelukkig niet. Al met al een plezierige verzamelaar.

Celtic Fiddle Festival - Play On - Green Linnet GLCD 1230
Onder de naam  Celtic Fiddle Festival speelden drie van de beste folkviolisten: Kevin Burke, Johnny Cunningham en Christian LeMaître. Het recente overlijden van Cunningham was een klap, maar er werd een adequate vervanger gevonden in Andre Brunet (La Bottine Souriante), die met zijn enthousiasme en inzet zorgde voor nieuwe energie en passie in deze swingende band.

Warsaw Village Band - Hopsasa - Jaro 4265
The warsaw Village Band liet afgelopen jaar behoorlijk van zich spreken. Hun derde cd 'Uprooting' (JARO 4261) komt in veel 'world' jaarlijsten voor en met de tweede cd 'People's Spring' (JARO 4247) wonnen zij de prestigieuze BBC Radio3 Award for World Music 2004. Nu is dan ook hun debuut uit 1998 (werd in dat jaar in Polen verkozen tot 'folk album of the year') verkrijgbaar. Alle elementen van hun zogenaamde 'dynamic bio-techno style' zijn al aanwezig. Een terechte internationale rerelease!

Trio Trad - Made in Belgium - Alea WBM 21055
Na ‘Musiques d'Europe' (WBM 21026) is het nu de beurt aan ‘Made in Belgium'. Trio Trad bestaat uit Didier Laloy (trekharmonika), Luc Pilartz (viool, doedelzak) en Aurelie Dorzee. Zij brengen een aantal schitterende suites (o.a. Zweden, Hongarije, Auvergne) die zich onderscheiden van veel vergelijkbare uitvoeringen door een fantastische instrumentbeheersing en een grote mate van verfijning. Niet om op te dansen, maar wel om ademloos te beluisteren!

Kadril: De Andere Kust - Alea WBM 21057
Kadril is klaar met een nieuw internationaal project. Daarvoor werden twee extra zangeressen gecontacteerd, om samen met Mariken Boussemaere het vrouwelijk en vocaal aandeel in de groep te vergroten: Szilvia Bognar, bekend van de groep Vandor Vokal. Zij brengt nummers mee vanuit de Hongaarse emigratie. Heather Grabham, een vurige Britse roodharige uit Kent,  die de Engelse legacy vertegenwoordigt.

Didier Laloy - Invite...s - Alea WBM 21053
Een live-concert van Didier opgenomen in Huy, op cd en dvd. Met o.a. Panta Rhei, Laïs, Urban Trad, Gabriel Yacoub, Trio Trad, Ialma, Perry Rose en Tref.

Camaxe - Imaxes - Alea WBM 21054

De gaïtaspeler Miguel Allo uit Galicië brengt hoofdzakelijk eigen composities. Dit is Keltische folk in de lijn van Luar Na Lubre en Hevia op een magistrale manier uitgevoerd.

Papillon - Hotel Bergerac - Alea WBM 21056
De nieuwe groep rond Gwen Cresens (Arno en Tanguedia) brengt Frans chanson op een eigenzinnige manier, maar met een groot respect voor het origineel. Met o.a. Jean Corti (vroeger accordeonist bij Jacques Brel!), Koen De Cauter, Herdrik Braeckman, Karla Verlie en Cesar Janssens.

Kimiz - Zee van Azov - Alea WBM 21058
Ruim vier jaar na het enthousiast door de pers onthaalde debuut Za Zjivota (WBM 21011) is er eindelijk een opvolger. Klarinettiste Christel Borghlevens, tevens oprichtster, schreef de meeste nummers en voor Dirk Van Esbroeck is een glansrol als zanger weggelegd. Kimiz wordt geroemd om haar warmte en haar eigen stijl (met invloeden uit de Turkse en Griekse traditie en een flinke dosis jazz) die hier nog verder uitgekristalliseerd is. Met een klein gastrolletje voor Myriam Fuks.