- door Henk -
"Als zydeco-band ben je niet meer geloofwaardig als je met een een draailier aan de gang gaat. Dus heb ik nu mijn expansie drift buiten de band Allez Mama in dit soloproject verwoord", aldus accordeonist/zanger Lenny Laroux van zydecoband Allez Mama. Hij heeft met Liever een Pallieter een swingend folkalbum met eigen Nederlandstalige teksten uitgebracht. "Ondermeer de muziek van andere bands op festivals als Dranouter en Folkwoods, waar wij met Allez Mama speelden, heeft mij tot dit project gebracht', zegt Laroux.

lenny laroux
Lenny Laroux 

Zanger/muzikant/songschrijver Lenny Laroux bespeelt in Allez Mama al ruim tien jaar accordeon en trekzak. Als linkshandige houdt hij de accordeon onorthodox ondersteboven. Ook op de draailier heeft hij zich een eigen speelstijl aangemeten. Op Liever een Pallieter blaast hij ook nog op de fujara, een Slowaakse fluit met een didge-achtige sound.

Solo
"Mijn behoefte een solo CD te maken wordt ondersteund door onze Allez Mama vereniging La La Fayette, die 10 jaar bestaat", zegt Laroux.
De leden van die vereniging, alle bandleden van Allez Mama, konden zich erin vinden. Ze hebben ook allemaal op een of meerdere nummers meegedaan op deze CD.
Laroux: "Het geld lag er, de platenmaatschappij zag er wat in en ik wist ook dat ik het alleen met Caspar Falke, technicus bij Silvox platenmaatschappij, wilde maken. Hij is vroeger mandoline speler geweest bij Palace Flophouse. Hij gaf mij de tijd en de ruimte om het te laten worden zoals het nu is."
De cd Liever een Pallieter en ook de single De Ogen van Stella zijn verschenen onder het Silvox Label (sil 00113). De distributie is in handen van Coast to Coast.


Personeelswerker
Aan het project werken 27 muzikanten mee. Voor de voormalig personeelswerker Laroux een mooie uitdaging: "Het was ook leuk om veel vrienden uit de muziekwereld die ik ken hierin te betrekken", zegt hij.

Laroux heeft voor 'Liever een Pallieter' drie basisgroepen gevormd. In het kort komt dat neer op:
1. De Akoestische Groep. Bestaande uit de leden van Behind Door 63 uit Boekel, die hij ontmoette tijdens het eerste Folkwoods festival.
2. De Allez groep. Duidelijk: de Allez Mama leden. Hiermee heegft hij 4 nummers gedaan voor de CD waarvan er uiteindelijk 2 op de cd staan. Laroux: "Allez Mama is zo herkenbaar als band dat de 2 andere nummers echt Allez nummers waren."
3. De Folk groep. Een groep vrienden waarbij hij instrumentaal kon experimenteren met of zonder de draailier en met andere ritmes.

Invloeden
Over muzikale invloeden zegt Lenny Laroux: "Natuurlijk heb ik veel geluisterd naar Kadril, Urban Trad, Laïs, Garmarna, Afro Celt en Paul Simon, maar ook naar Dimitri van Toren, Cornelis Vreeswijk, Johan Verminnen en Fred Piek. Je wordt als kind door je omgeving gemaakt en dat geldt muzikaal ook denk ik."

In het cd-boekje bedankt hij een aantal mensen speciaal. Onder hen Yves Barbieux, de grote man van Urban Trad. In een aantal nummers is de invloed van die Belgische groep hoorbaar. Laroux: "Ik heb Yves Barbieux achter het podium gesproken toen we met Allez Mama ook op Folkwoods speelden in 2003. Ik had hem daarvoor al hoog zitten over de manier waarop hij de eerste CD van Urban heeft opgezet. Ik dacht toen al, zo wil ik het ook. Hij is een groot voorbeeld voor mij wat dat betreft. al wil ik niet te veel disco, dansbaarheid vind ik live wel belangrijk. Maar ik weet dat je een groot voorbeeld niet moet volgen, maar er van moet leren. Eventueel kun je invloeden toepassen voor je eigen ideeën. De mens associeert voor 80 procent en denkt voor 20. Yves Babrieux bevestigde mij op mijn weg."

Scandinavisch
Op het solo-album staan twee nummer die gebaseerd zijn op Scandinavische traditionals. Zo is Rosa geschreven op Rudegull Seglar. Laroux: "Garmarna speelt het onder de naam Vänner och fränder. Maar via de research voor een radioprogramma dat ik maakte voor de Concertzender kwam ik er achter dat het nog ouder was en oorspronkelijk Rudegull seglar bort med sin trovovade heet gezongen door Allida Gronlund.


Allez Mama
Lenny Laroux treedt al elf jaar op met Allez Mama. Al ruim zeshonderd keer spatten er telkens de vonken van af. Iedereen komt als vanzelf in beweging. De inspiratie komt uit Louisiana. Ooit begonnen als pretband is Allez Mama uitgegroeid tot een opzwepende 'wereldbeatband', zoals ze zichzelf graag betitelen. Ze maakten al vier albums en zijn op zestien verzamelaars te vinden. Allez Mama scoorde al eens en hit met een van de Nederlandstalige teksten van Lenny Laroux: 'Je liegt dat je barst'.

La La Fayette
Een jaar nadat ze met Allez Mama begonnen richtten de muzikanten de vereniging La La Fayette op. Laroux: "Aanvankelijk was de Vereniging La la Fayette een ophanging voor Allez Mama. Financieel was alles zo onder een vereniging verantwoord. De slogan daarbinnen was 'De Nederlandstalige Cajun & Zydeco zo goed mogelijk te promoten' Dat hebben we dan ook 11 jaar gedaan."

"Maar live kwamen we meer en meer in aanraking met andere muziekstromingen. We speelden op folkfestivals als Dranouter en Folkwoods en op Blues en Jazz festivals. Daardoor zijn we de muziek van Allez Mama 'Wereldbeat Zydeco' gaan noemen. De wereldmuziek in al zijn facetten is ons stokpaardje geworden. Dit komt ook door de muzikaliteit die in ons huist. Het Cajun en Zydeco idioom is anders te klein om vier CD's volwassen in te maken. De beperking van de ritmes en de beperking van de diatonische trekzak CG of AD hebben we dus ritmisch opgelost. Doordat ik binnen Allez Mama toch zo veel mogelijk stijl gebonden bleef, je bent niet meer geloofwaardig als Zydeco band met een draailier, heb ik mijn expansiedrift buiten de band in dit soloproject verwoord".

Rootsmix Festival
"We hebben met La La Fayette ook vier maal een Rootsmix Festival georganiseerd in De Meern bij Utrecht om zo allerlei stijlen bij elkaar te brengen en zo de Folk en Zydeco aan iedereen te laten horen. Blind Summit, The Yearlings en Briar hebben daar bijvoorbeeld gespeeld. Er is ook veel samenwerking geweest vanuit de Vereniging met het Internationaal Cajun en Zydecofestival in Raamsdonksveer. In samenwerking met onze Vereniging zijn er bijvoorbeeld 2 verzamel CD's uitgebracht met Cajun Zydeco en Tex mex muziek.(F'erse Boogaloo (1996) en Et toi, Amigo (1994). De slogan van La la fayette zou na 10 jaar denk ik anders klinken. Zoiets als: Promotie van de hedendaagse volksmuziek in de breedste zin des woords, of zo."

Festival-optredens
Laroux staat komende maanden met Liever een Pallieter op de podia van Folkwoods in Nuenen, Cult&Tumult in Veldhoven en Rootsmix in De Meern. Voor 2006/7 is een theatertour gepland. Tot die tijd wordt gespeeld op de alternatieve podia in Nederland en Vlaanderen.

Laroux
De formatie waarmee Laroux op de festivals speelt is:
Janos Koolen: Mandoline. Banjo, Gitaar, Zang en Klarinet
Ton van Dort: Drums en Percussie
Hellen Ploeger: Viool en Zang
Wouter Kuijper: Accordeon, Doedelzak en Fluiten
Derk Korpershoek (van Allez) Bas
Peter de Frankrijker: Gitaren en Zang
Lenny Laroux: zang, trekzakken, draailier en fujara.

Zie ook: www.laroux.nl

Zie voor een recensie van Liever een Pallieter onze rubriek cd-recensies.