Vanwege productionele problemen is de release van de Rum longbox 1972-1978 van de Vlaamse groep Rum - destijds 'de Ambrozijn' van die folkrevival - opnieuw enkele weken uitgesteld. Na enkele maanden vertraging zou de box vandaag uitkomen. Vermoedelijke release-datum is nu 8 mei. De box met daarin de eerste vier elpees van Rum op cd en 45 minuten zwart-wit beeldmateriaal op dvd, zou aanvankelijk september vorig jaar uitkomen. De release-datum is daarna enkele malen vooruitgeschoven (ondermeer vanwege auteursrechtelijke problemen)  en zou vandaag, 18 april zijn. Nu komt deze bijzondere box dus vermoedelijk op 8 mei uit.

Joop van Gool van Roots Mail Music in Breda trok een paar dagen geleden aan de bel. Zijn cd-speciaalzaak had inmiddels de nodige reserveringen binnen voor deze Rum-box, maar hij moest het geduld van de liefhebbers nog even op de proef stellen: "Hallo Rumliefhebbers ;-) Ik heb zo juist vernomen dat in het produktieproces iets niet helemaal goed is gegaan - details ontbreken - en dat daarom de release datum verschoven naar half mei. Dit onder voorbehoud!" Joop zal - de voorgeschiedenis kennend - er voor de zekerheid nog maar een weekje aan vast geplakt hebben. Zijn toevoeging 'onder voorbehoud' snappen we ook...

De box met daarop de lp's Rum, Rum 2, Rum 3 en Hinkelen wordt uitgebracht door Universal Music Belgium. De box zal ook  in Nederland gedistribueerd gaan worden.

De manier waarop Rum destijds - Wiet van Leest, Paul Rans en Dirk van Esbroeck -  traditionele muziek een eigen draai gaf, vormt nog steeds een inspiratiebron voor folkmuzikanten van nu. De Nederlandse groep Wè-nun Henk bracht zelfs een album uit getiteld Rum, compleet gevuld met nummers die door Rum ooit aan de vergetelheid werden onttrokken.