Het album El Llibre Vermell (1399/2005) van de Cobla La Principal d'Amsterdam - de enige cobla ter wereld buiten Catalonië is uit (Agorafília records/Etcetera KTC 1286). Het Catalaanse dagblad Avui kwalificeert de cd als 'verrassend en onontkoombaar'

Cobla La Principal d'Amsterdam heeft, samen met het Egidius Kwartet, een nieuwe bewerking laten maken van het bekende Llibre Vermell van Montserrat. De creatieve geesten hierachter zijn coblablazer - en Calefax-hoboïst - Oliver Boekhoorn en componist David Dramm. De cd van dit bijzondere arrangement is nu verkrijgbaar op het label Etcetera.

Het Llibre Vermell is een unieke verzameling religieuze parafernalia uit 1399. Het heeft al die eeuwen behoord tot de inboedel van het klooster van Montserrat, het fameuze pelgrimsoord in het gelijknamige gebergte bij Barcelona. In dit ‘Rode Boek' is ook een tiental aan de Zwarte Madonna gewijde liederen annex dansen opgenomen: zeldzaam mooie klanken ter lering & vermaak van de samengestroomde pelgrims. Klanken die al regelmatig ten gehore zijn gebracht door oude-muziekensembles. Maar nooit eerder is de muziek integraal uitgevoerd door een cobla, die nota bene haar wortels in dezelfde rotsige bodem heeft als het Llibre Vermell. En dat terwijl er duidelijke verbanden zijn aan te tonen tussen deze 14e-eeuwse dansen en dé huidige, door cobla's gespeelde rondedans van Catalonië: de sardana.

De samenstelling van de Cobla La Principal d'Amsterdam is: Gerrie Jonker, flabiol, tamborí & blokfluiten / Yvonne de Winter & Maud Sauer, tible / Oliver Boekhoorn & Joris Vermeulen, tenora / Dieuwke Kloppenburg & Gerard Kleijn, trompet / Honoré Prins, trombone / Eric Westerink & Gerard Rooker, front-bell tuba / Pieter van Lier, contrabas / Wim Konink, slagwerk / Sarah Nixon, spreekstem, Stephan Pas, dirigent.

Het Egidius Kwartet: Peter de Groot, altus / Marco van de Klundert, tenor / Hans Wijers, bariton / Donald Bentvelsen, bas.

Tournee door Spanje

Cobla La Principal d'Amsterdam geeft van 15 tot 28 juli een kleine twintig concerten tijdens haar tiende tournee door Spanje en Frankrijk. Tijdens twee van die concerten geeft de Cobla samen met Egidius Kwartet een uitvoering van de muziek op het nieuwste album. Op 21 juli spelen cobla, Egidius Kwartet en slagwerker Marcel Andriessen eerst in het eeuwenoude klooster van Montserrat, de plek waar in 1399 het Llibre Vermell het licht zag. Vervolgens trekken de musici naar Matadepera, een voorstad van Barcelona, voor een uitvoering tijdens het Festival Internacional de Música a Matadepera. Hieraan verleent het Nederlandse Consulaat-Generaal in Barcelona zijn steun.

Zie ook: www.cobla-amsterdam.nl.