Het Belgische duo Musaraigne heeft een album opgenomen in het Nederlandse Limburg. We waren reeds in de gelegenheid de master van het album te beluisteren en zijn onder de indruk. "Convoi exceptionnel" wordt gepresenteerd tijdens het Triskell-zomerfolkfestival op zondag 21 augustus in het Limburgse Merkelbeek. Een paar weken daarvoor zal Musaraigne de VRT-radio vertegenwoordigen op het EBU-festival in het Poolse Gdansk.

Pascale Rubens (diatonisch accordeon) en Hannes Pouseele (cello) hebben elf instrumentale nummers opgenomen met een totale lengte van zo'n veertig minuten. Hun muziek draagt zowel kenmerken in zich van folkmuziek als van klassieke muziek. In twee nummers worden ze smaakvol bijgestaan door Véronique Rubens op piano; in twee andere nummers door Toon Van Mierlo (met wie Rubens ook het duo Naragonia vormt) op sopraan- en tenorsax.

pascale rubens
Pascale Rubens 

hannes pouseele
Hannes Pouseele

Pascale Rubens en Hannes Pouseele vormen al sinds 1998 een muzikaal duo. Rubens is als accordeoniste ook actief in andere groepen als Griff en het reeds genoemde Naragonia. Cellist Hannes Pousele heeft een meer klassieke achtergrond. Musaraigne trad in 2003 al eens op tijdens het Triskell zomerfolkfestival. Van dat concert staat op het Triskell-verzamelalbum Tot weer es get is... (zie onze rubriek cd-recensies) het nummer Le Petit Camé. Ditzelfde nummer staat nu in een studio-versie op Convoi exceptionnel, evenals andere nummers die Musaraigne vaak op hun live-concerten laten horen als: Naragonia, Mariebelle, Bourrée à plein temps en Bourrée pour Grégore.

Na het concert op het Triskell-festioval in 2003 schreven wij in een recensie ondermeer: ...Kamermuziek met een folky drive. Ze zorgen voor een heerlijk sfeertje. (...) er wordt ook op hun muziek gedanst. (...) Accordeoniste Pascale Rubens is verantwoordelijk voor het merendeel van de composities. (...) Haar nummers passen in een idioom dat is afgeleid van Frans/Vlaamse traditionele muziek. Haar instrumentbeheersing is af. Haar spel is vaak vrolijk gekleurd, speels. Cellist Hannes Pouseele strijkt en tokkelt. Nu en dan klinkt zijn cello lyrisch, dan weer dynamisch, dan weer donker zwaar aangezet, dan weer licht bijna zalvend....

Convoi exceptionnel" is opgenomen op 21 en 22 mei en 8 juni in de Twin studio in Brunssum.
Opname: Frans Bronzwaer. Mix: Frans Bronzwaer & Marc Vandemoortele. Productie: Paul Baten, Frans Bronzwaer & Marc Vandemoortele.

Naar Polen
Musaraigne zal overigens van 4 tot 7 augustus aanstaande de Belgische omroep VRT vertegenwoordigen op een congres / festival van de European Broadcasting Union in Gdansk, Polen.
Zij zullen daar nummers van hun spiksplinter nieuwe album spelen in het kader van een internationale wedstrijd. Daarin nemen ze het op tegen onder andere het Witrussische Troitsa, het Noorse Flukt, de Finse Anna-Kaisa Liedes & UTUA en de Schotse Wrigley Sisters.

Zie ook: www.triskellfolk.nl.