Het nieuwe Belgische trio Aurélia presenteert aanstaande zaterdag 16 juli om 21.30 uur haar eerste CD ‘Festina Lente' tijdens de Gentse Feesten op het groot podium bij Sint Jacobs. Aurélia is een nieuwe groep met Aurélie Dorzée, Stephan Pougin en Tom Theuns. Nu donderdagavond (14/7) is Aurèlia te gast in het Vlaamse radio-programma De Groote Boodschap en zondag 21 augustus is de Nederlandse cd-presentatie op het Triskell-festival in Merkelbeek.

De samenstelling van het trio is veelbelovend. De drie muzikanten hebben al een rijke staat van dienst in de Belgische folk:
Aurèlie Dorzée: viool, altviool, composities (Trio Trad, Musique à Neuf, Panta Rhei, Didier Laloy invités...). Tom Theuns: gitaar, vocals, composities (Ambrozijn, Vera Coomans, Nada, Olla Vogala...). Stephan Pougin: percussie (Panta Rhei, Cetra d'Orféo, Rêve d'Eléphant Orchestra, trio met Steve Houben en Jacques Pirotton, Didier Laloy Invités...)

Onvoorspelbaar
Het zal niet eenvoudig zijn de muziek van Aurélia te labelen. Het beste citeren we uit de enthousiaste mail die Tom Theuns ons stuurde: "We brengen eigen composities/songs en ik ben er erg enthousiast over". Daarmee zijn we er nog niet. Dus maar eens de tekst doorgelezen die hij in een bijlage meestuurde. Hieruit de twee volgende citaten:

...« Festina Lente » is niet rechtlijnig, voorspelbaar, geformateerd. Deze plaat neemt je niet bij de hand; ieder voor zich moet de weg vinden tussen de melancholie van de altviool, de schizofrenie van stemmen die schommelen tussen Arno en een kastraat, Tom Waits en een sopranist of de waanzin van metalen percussie, opgejaagd, bijeengesprokkeld of ingehouden. Men bevindt zich beurtelings in een film van Fellini, een vlasveld, een graffiti steegje, een engels salon. Een reis zonder einde...
en:
...Noch jazz, noch wereldmuziek, noch klassieke muziek... waar toch, kwelduiveltje, zouden we Aurélia kunnen plaatsen ? In een muzikaal niemandsland. Een soort terra incognita. Het einde van een stuk niet-geklasseerd geluidslandschap. Een akoestisch trio, een soloviool , een coctail van percussie, een stem speels of kristalhelder... Deze muziek neemt je letterlijk mee, soms sensueel en gevoelig, soms complex maar toegankelijk, dan weer burlesque en stekend, wild en streng. Een spaanse herberg? Een onwaarschijnlijke melting pot? Niets van dit alles. « Festina Lente » heeft een eigen identeit, een eigen heldere lijn. Die, als je erover nadenkt, eigenlijk niet zo ver van onze belgitude ligt. Misschien is het de confrontatie van een violiste uit de condroz, een gitarist uit Gent en een percussionist uit de Gaume? Dat kruispunt van verschillende invloeden? Die plek van spot, surrealisme en ontstuimigheid? Aan u om erachter te komen...

Akoestsich
Aurélie Dorzée zegt: "Het is instrumentale, akoestische muziek. Dit gezegd zijnde, heeft men eigenlijk niets gezegd! Er zijn, denk ik, klassieke, indo-perzische, barok en misschien zelfs... punkinvloeden. Het is waarschijnlijk comfortabeler zich in een bepaald genre te nestelen maar door die kruisbestuivingen, hoop ik te kunnen verrassen. Aurélia ligt op een knooppunt van wegen. En daar voel ik me goed bij."
En als ze enkele nummers van het album beschrijft: ..."Festina Lente", dat het album opent is mijn eerste compositie. Zij gaat uit van een zin van Erasmus "haast u langzaam" en heeft haar wortels in een stylistisch werk, gevoed door Iraanse sonoriteiten. "Auguste" is de wereld van het circus, burlesque, een beetje verwrongen. De twee creaties van Tom - Charleston en Liza Linn - komen dan weer uit een heel andere wereld. Voor "Le Grenier", een vioolsolo, bevond ik me meer in introspectie, arpeggios, noten die één voor één worden uitgekorreld . Bij "La descente" ligt de achtergrond meer in Zweden en zijn polska's....

Interview
De citaten van Aurélie Dorzée komen uit een interview dat ook als bijlage was meegestuurd door Tom Theuns. Hier nog twee uitspraken van Aurélie over het ontstaan van de groep en het album:

..
Hoe is "Festina Lente" ontstaan? Wat was je vertrekpunt als componiste? Had je van in het begin een duidelijk omlijnd muzikaal idee?
Nee; alles is vertrokken van een melodische formule die ik mijn hoofd had. Enkele noten die er zomaar gekomen zijn, op de zolder van "La Tentation" in Brussel. Ik componeerde stap na stap zonder vaste ideeën. Zonder stramien of theoretisch model, instinctief en in een totale muzikale vrijheid. Ik moet ergens wel toegeven dat ik als melodiste een handicap heb op harmonisch vlak. Daarom vertrek ik van een eenvoudige lijn, zonder te weten of ik in sol mineur of in re bemol speel, ik zoek, ik vul op, ik voed de arrangementen beetje bij beetje.

En hierna is de plaat een collectief project geworden?
Inderdaad. Tom is met enkele liederen afgekomen, teksten, stemmen, uitlijningen qua arrangementen. Stephan, van zijn kant, heeft stevig gewerkt op de klank,de grooves, de percussie enz. Eigenlijk lag er niets volkomen vast toen we de studio ingingen. Er werd een flink wat geïmproviseerd tijdens de vier opnamedagen. Een beetje zoals koken:een hoop ingrediënten,wat kruiden, een sausje. Later bij de mix, die bijna 15 dagen heeft geduurd, heeft Michel er zijn visie als klanktechnieker op losgelaten.
...

Inderdaad. Tom is met enkele liederen afgekomen, teksten, stemmen, uitlijningen qua arrangementen. Stephan, van zijn kant, heeft stevig gewerkt op de klank,de grooves, de percussie enz. Eigenlijk lag er niets volkomen vast toen we de studio ingingen. Er werd een flink wat geïmproviseerd tijdens de vier opnamedagen. Een beetje zoals koken:een hoop ingrediënten,wat kruiden, een sausje. Later bij de mix, die bijna 15 dagen heeft geduurd, heeft Michel er zijn visie als klanktechnieker op losgelaten.
...


CD-voorstellingen
02 juli Festival « 1 Soir d'été » à Villers le Bouillet
15 juli Café du Parc Luik, 21 uur.
16 juli Gentse feesten bij St. Jacobs Gent 21.30 uur.
20 juli « Festival Midis Minimes » à Leuven 12 h 30
15 aug. St. Paulusfeesten, Oostende
18 aug. Festival d'Art de Huy 20 uur.
21 aug. Triskell Festival, Merkelbeek (Zuid-Limburg)
29 aug. « Festival Midis Minimes » Eglise des Minimes 12.30 uur.
9 sept. CC Arlon 20.30 uur.
10 sept. « Festival Musique et Tradition » Marsine 14 uur.
23 sept. Excale Luik 20.30 uur
14 okt. « Bouillon de Culture » CC van Bertrix 20.15 uur
19 nov. CC van Beveren à 20.30 uur
11 déc. Péniche Equisonance Tournai 20.30 uur

Zie ook: www.aureliaferia.com (nog in de maak).