‘Ondanks de vakantietijd gaan de releases gewoon door', laat Liesbeth Puts van Music&Words weten. Ze meldt een aantal nieuw verschenen albums zoals de re-releases van enkele albums met de grote Iraakse stem Farida Mohammed Ali. En onder de kop ‘Verwacht' kondigt ze de komst aan van de langverwachte eerste plaat van Comas en het nieuwe album van Eliza Gilkyson.

Over de nieuwe releases schrijft Puts:

FARIDA
Zangeres Farida Mohammed Ali werd in 1963 in Kerbala, Irak geboren. Ze studeerde bij niemand minder dan de legendarische oud-speler Munir Bashir en specialiseerde zich als een van de weinige vrouwen in de klassieke Iraakse zangkunst, de maqam. Ze werd in 1990 lid van de Heritage Group en treedt sindsdien zeer frequent op (o.a. in Nederland (waar ze ook woont), België, Amerika, Zweden en Frankrijk) om op deze manier de klassieke Iraakse maqam aan het Westen te laten horen. Wij zijn dan ook trots op de re-releases van deze grote stem uit de Arabische wereld.

Classical Music Of Iraq - Papyros Records cd: MWCD 5012
Klassieke Iraakse maqam. Vier sterren in de All Music Guide.

Mawal & Maqamat Iraqi - Papyros Records MWCD 5014
Maqam in een moderne versie met zowel traditionele Arabische als westerse instrumenten.

Departure - Iraqi Songs Of Love And Longing - Papyros Records MWCD 5015
Inderdaad....met o.a. het door Oum Khalsoum bekend geworden: ‘You Are My Life'

SIERRA MAESTRA - SON. SOUL OF A NATION - Riverboat TUGCD 1039
Het tweede album dat Sierra Maestra, Cuba's belangrijkste sonformatie, voor Riverboat Records heeft opgenomen verschilt nogal met zijn voorganger ‘Rumbero Soy' (TUGCD 1027). Met ‘Son: Soul Of A Nation', opgenomen in Havana, eert Sierra Maestra de grote Cubaanse componisten (o.a. Nico Saquito, Arsenio Rodriguez en Ernesto Lecuona) en maakt tevens een reis door de historie van de son. Beide doelen zijn op een meer dan voortreffelijke manier muzikaal vormgegeven. Nu al een klassieker!

VARIOUS - CUBA LE CANTA A SERRAT - DiscMedi 2cd/dvd: ZZ 999
In Catalonië (Spanje) en Latijns Amerika is Joan Manuel Serrat een zeer bekend dichter, zanger en componist. Dit project, waarbij beroemde Cubaanse artiesten als Omara Portuondo, Ibrahim Ferrer, Pablo Milanes en Chuco Valdes hun eer bewijzen aan Serrat, is daar een blijk van. Zijn liederen worden met veel liefde, respect en vooral spelvreugde uitgevoerd Deze dubbel-cd wordt geleverd in een prachtige slipcase en is voorzien van zowel Spaanse, Engelse, Franse als Duitse tekst. De eerste cd is een (audio) nCD (extra informatie via Internet), de tweede cd is een DualDisc (dubbelzijdige cd/dvd) Zeer geslaagd!

VERWACHT:
Nog net op tijd voor Dranouter en Folkwoods: de langverwachte eerste plaat van Comas. Deze internationale groep heeft al eerder veel indruk gemaakt met hun virtuoze Keltische muziek en is een graag geziene gast op festivals in binnen- en buitenland. De groep bestaat uit de Ierse fiddler Aidan Burke, de Breton Sylvain Barou (fluit, doedelzak), Philip Masure (België, gitaar) en Jackie Moran (percussie). De eersteling zal simpelweg ‘Comas' heten en komt eerdaags uit op ons eigen label Fréa Records.

Op 1 augustus verschijnt het nieuwe album van Eliza Gilkyson, Paradise Hotel (RHRCD 187). Aangezien ze veelvuldig op tour is in Nederland en al enkele prachtplaten heeft uitgebracht, hoef ik deze Amerikaanse singer-songwriter denkelijk niet meer voor te stellen!

Zie ook: www.musicwords.nl.