Music & Words verwacht 28 oktober de release van een nieuw album van Mary Black, haar eerste studio- album sinds 6 jaar. De release wordt ondersteund door een tour in februari 2006. Ook verwacht M&W nieuwe albums van o.a. June Tabor en Eric Andersen. Verder meldt Liesbeth Puts van M&W de volgende nieuwe releases, de kwalificaties zijn van haar hand.

Amparo Cortés - Duende Y Amores - Fréa Records/MWCD 4047
Amparo Cortés is de dochter van danser en zanger Gitanillo de Marchena en werd al van kleinsaf in de sfeer gedompeld van de flamenco-gitano in Sevilla. Op haar derde album gaat ze wat vrijer om met haar ‘roots'. Al is de echte ‘cante' vertegenwoordigd in de sevillanas en de soleares, ze weet nu ook de rumba en de salsa op een eigen wijze in de muziek te verwerken. Haar vaste begeleider is nog steeds gitarist Enrique de Melchor (zoon van de legendarische Melchor de Marchena), die haar samen met een keur aan Spaanse muzikanten ondersteunt. Prachtplaat!

The Rough Guide To Tito Puente - World Music Network/RGNET 1162
Vat maar eens ruim 60 jaar muziek samen in een enkele sampler: dat is zelfs voor de Rough Guide een moeilijke klus. De chronologische aanpak (vanaf 1959) en de zorgvuldig onderbouwde keuze van de tracks uit significante periodes maken dit een bijzonder interessante compilatie. Maar je kunt natuurlijk ook alle theorie laten voor wat het is en heerlijk dansen en genieten van ‘El Rey'!

The Rough Guide to The Music Of Brazil / Rio De Janeiro - World Music Network/RGNET 1157
We blijven nog even in latin-sferen met deze verzamelaar gewijd aan Rio de Janeiro. Deze stad is een ware smeltkroes waar je de beroemde carnavalsmuziek, bossa nova, choro, funk en andere stijlen in overvloed kunt tegenkomen. Een paar oudgedienden als Nelson Sargento en Elizete Cardoso naast veel eigentijds werk, dus er is veel nieuws te ontdekken.

The Rough Guide to The Music Of Balkan Gypsies - World Music Network/RGNET 1159
Veel bekende namen op deze verzamelaar met zigeunermuziek uit de Balkan als Fanfare Ciocarlia, Ivo Papsaov, Boban Markovic en Mostar Sevdah Reunion, maar toch ook originele en minder bekende artiesten:Eleni Vitali uit Griekenland, de virtuoze accordeonist Ibro Lolov uit Bulgarije en de ontroerende zangeres Vera Petrovic uit Servië.

Daby Balde - Introducing Daby Balde - World Music Network/INTRO 4
In 2004 begon World Music Network met de serie ‘Introducing', een midprice-reeks waarin nieuwe, veelbelovende artiesten voorgesteld worden. Het debuut van de Senegalees ‘Daby' Balde is in elk geval een juweeltje. Hij komt uit een streek die lang onder de Portugezen viel, maar ook de invloeden van buurlanden Guinee en Gambia onderging. Zijn gitaarspel, zijn warme stem en de typische ritmes uit de regio Cassamance maken dit tot een prachtige plaat. De bekende BBC-dj Charlie Gillett omschrijft zijn muziek als 'wonderfully assured, full of subtle details' en plaatst hem al naast Baaba Maal en Youssou N'Dour.

Esther Ofarim - Back on stage - Tropical Music/TM 68852
Het repertoire van de Israëlische zangeres Esther Ofarim doorkruist vele genres. Samen met haar man Abe Ofarim had zij in 1968 een wereldhit met ‘Cinderella Rockafella'. Deze live-cd laat horen dat Esther van vele markten thuis is en haar stem met de jaren alleen maar is gerijpt. Naast bekende Israëlische songs als ‘Layla Layla' en ‘Shir Hanoded' horen we werk van Kurt Weil en Johannes Brahms, maar ook uit de poparchieven is met smaak geput (o.a. Leonard Cohen, Randy Newman en Lennon/McCartney) en ook ‘Dirty Old Town' van Ewan McColl misstaat niet in haar repertoire. Klasse!