In de nieuwe Plato Mania 208, die vanaf vrijdag weer in de winkels ligt staan ondermeer als luistertips: Devendra Banhart - Cripple Crow, Neil Young - Prairie Wind, Wende - Au Suivant (dvd), The Band - A Musical History, Emmanuel Jal & Abdel Gadir Salim - Ceasefire en Mercedes Sosa - Corazon Libre.

Hier enkele van de tips zoals Bert Dijkman van Plato ze beschrijft in dit Mania-nummer waarvan de inhoud ook on line komt op www.platomania.nl. Plato Mania 209 verschijnt op 28 Oktober 2005.

Devendra Banhart - Cripple Crow
Het in Woodstock opgenomen Cripple Crow klinkt veel voller dan we van Devendra Banhart gewend zijn en is in muzikaal opzicht een stuk avontuurlijker. Folk, blues, country, psychedelica, Banhart's Spaanstalige roots, pop, rock; op de plaat laat Devendra Banhart zijn creativiteit de vrije loop en het resultaat is indrukwekkend.

Neil Young - Prairie Wind
Prairie Moon moet volgens de berichten het derde deel uit de serie Harvert / Harverst Moon worden, al heeft ie op het eerste gehoor evenveel gemeen met de countryplaat Old Ways. Da's niet vreemd, want Prairie Wind is een eerbetoon aan het aloude Nashville. De nieuwe plaat is over de hele lijn erg relaxt voor Young zijn doen en zeer ontspannen werkt hij zich door het repertoire heen. Liefhebbers van Young's gitaargeweld zullen dit op Prairie Wind moeten missen: er wordt ingetogen gemusiceerd en gezongen en het vliegt nergens uit de bocht. Toch is Prairie Wind een goede plaat uit het wispelturige oeuvre van Young. The Painter is bijvoorbeeld een sfeervolle track en ook Here For You en het ingetogen This Old Guitar (met Emmylou Harris) kunnen in het rijtje klassieke Neil Young Tracks.

Wende - Au Suivant (dvd)
Het Franse chanson is dankzij de Nederlandse zangeres Wende Snijders weer helemaal terug. Ineens gaan mensen weer luisteren naar Edith Piaf en Jacques Brel. Ze heeft het in haar nog jonge leven allemaal in zich opgezogen en gooit heel haar hart en ziel in de tijdloze liederen van Brel, Barbara en Léo Ferré. Deze dvd geeft een fraaie impressie van haar performances in schouwburg De Meerse in Hoofddorp, met het Metropool Orkest in het Muziekcentrum Voor De Omroepen in Hilversum en in kleine videoshots bij Wende thuis, in de auto met het nachtelijke decor van de duizenden lichtjes van Schiphol en tijdens de prijsuitreiking van de Edison voor haar prachtige debuut-cd. Au Suivant is het ideale visitekaartje voor een internationale doorbraak van deze rasartieste. Voor je het weet staat ze in Olympia.

The Band - A Musical History
Dit is niet de eerste box gewijd aan The Band, maar overklast de tien jaar geleden 3cd-set Across The Great Divide op alle fronten. Niet alleen in omvang en vormgeving, maar vooral door het gebodene; op de vijf schijven staan maar liefst 37 niet eerder uitgebrachte opnamen. Samengesteld door Robbie Robertson zelf is A Musical History hét ultieme overzicht van de in het begin van de jaren zestig door Ronnie Hawkins ontdekte band. Ook uniek zijn de beelden die op de zesde dvd-schijf terug zijn te vinden. Beelden vanuit Robertson's studio uit 1970, tijdens de Festival Express Train Tour, van concerten uit '71 en '74 en van het laatste televisie-optreden uit 1976, vlak voor het afscheidsconcert The Last Waltz. Tot slot de vormgeving. Zelden zo'n ronduit prachtige box in handen gehad. Het geheel ziet eruit als een duur kunstboek, compleet met leeslint en vele foto's die zelfs een Band-fanaat als ik nog nooit eerder had gezien. De reissue van het jaar, zonder twijfel.

Emmanuel Jal & Abdel Gadir Salim - Ceasefire
Een hoop musici zingen over hoe moeilijk hun leven is geweest, maar alles verbleekt bij het verhaal van Emmanuel Jal die vanaf zijn zesde tot zijn elfde als kindsoldaat in Zuid-Soedan moest vechten. Met een hoop geluk en doorzettingsvermogen is hij uitgegroeid tot een bekende rapper in zijn vaderland, en om het nieuwe vredespact aldaar te onderbouwen heeft hij de muzikale samenwerking gezocht met dou-speler Salim uit het Noordelijke kamp, zelf ook niet ongeschonden uit de oorlog gekomen. Vrede is wat men predikt en gecombineerd met de fantastische muziek vormt het een Afrikaans hoogtepunt voor dit jaar.

Mercedes Sosa - Corazon Libre
Weinig stemmen weten zoveel mensen in alle lagen van de maatschappij te raken als die van de Argentijnse zangeres Mercedes Sosa. Een verzameling cancions die er echt toe doen. Diep geworteld in de Argentijnse folktraditie, zingt Sosa liederen die er in sommige gevallen altijd al waren, zoals de oude chacarera's en zamba's , maar er zijn ook nieuwe liederen die nog altijd in de oude traditie en in sommige gevallen speciaal voor haar worden geschreven. De puurheid van het materiaal, de kracht van haar stem en daaruit voortvloeiend het charisma van haar performance, maken van Corazon Libre een adembenemend album dat zijn weg zal weten te vinden naar al haar luisteraars.

Plato Mania 209 verschijnt op 28 Oktober 2005. Zie ook: www.platomania.nl.