Het debuutalbum van de Belgische groep Griff is klaar. De cd-voorstelling is op 11 november in 't Smiske in Asse. Rondom deze cd-voorstelling zijn in Borzée uitgebreide workshops door de Griff-muzikanten op gitaar, diatonische accordeon, fluiten, zang en doedelzak.  


De cd-voorstelling in Asse bij Brussel wordt gevolgd door een cd-presentatie tournee met een tiental concerten.

Griff is lang geen onbekende meer. Nummers van deze veelbelovende groep stonden al op het eerste Jong Folk album uit 2003 en ook op diens opvolger Jong Folk Fars van dit voorjaar. De kern van Griff (opgericht in 2002 door Rémi Decker) wordt gevormd door drie doedelzakken bespeeld door Rémi Decker, Birgit Bornauw en Raphaël De Cock. Gitaar (Maarten Decombel), diatonische accordeon (Pascale Rubens) en contrabas (Pieter Lenaerts) voegen ritme, dynamiek en kleur toe. Het repertoire bestaat uit eigen composities en traditioneel werk. Naast de intrumenten worden ook stemmen gebruikt. Hoewel de muziek geïnspireerd is door traditionele muziek, laat Griff platgetreden muzikale paden ver achter zich.


Workshops
De workshops die de Griff-muzikanten 11, 12 en 13 november geven zijn:
Diatonisch accordeon : Pascale Rubens
(Griff, Narragonia, Musaraigne)
Materiaal: diatonisch accordeon Sol/Do. Verdere benodigdheden: potlood of pen en opnameapparatuur.
Deze cursus bevat: variaties, versierigen, 2de stem op een paar melodieën In het kort: hoe kan ik accordeon spelen zonder vervelend te zijn...? Accordeon als begeleidinstrument.

Fluiten: Rémi Decker (Griff, 'k Voel me Belg, Belgian Bagpipe Groove Experience)
Materiaal
: tin of low whistle in Ré (D), of dwarsfluit. Andere fluiten kunnen ook gebruikt worden, maar het is dan altijd beter om eerst contact op te nemen Rémi (0473/56 30 08, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Verdere benodigdheden: potlood of pen en opnameapparatuur. Instrumenten kunnen eventueel geleend worden.
Niveau: alle niveau's, behalve complete beginners. Deze cursus bevat: door de middel van een repertoire van tradtionele Europese muziek, en in functie van het niveau van de deelnemers: versieringen, speelwijze van dansmuziek, harmonie (2 de stem op eenvoudige thema's, ...) en improvisatie.

Zang en polyphonie: Raphaël De Cock (Keukkojeon, Griff)
Tijdens de stage zang worden verschillende zangtradities van Europa belicht. Zo wordt er gefocust op liederen (balladen, dansliederen, korte slaap - en kinderliedjes) uit Scandinavië, Ierland, de Mediterrane zone, of zelfs Centraal Azië. Hierbij wordt extra aandacht besteed aan typische versiertechnieken, stemtimbre en intonatie. Verder komen aan bod eenstemmige samenzang (Galicië) en meerstemmige tradities (Bulgarije, Corsica, Sardinië, Georgië).

Doedelzak: Birgit Bornauw (Griff, Belgian Bagpipe Groove Experience)
Materiaal: doedelzak in Sol/do, eventueel opnameapparatuur.
Er zal op het gehoor gewerkt worden, maar partituren zullen achteraf te verkrijgen zijn.
Alle niveau's zijn welkom. Er wordt gefocust op Europees dansrepertoire en de bijhorende versieringen, variaties en speelwijzen. Naar gelang het niveau van de groep kan er ook gewerkt worden rond het improviseren van tweede stemmen of begeleidingen.

Gitaar DADGAD: Maarten Decombel (GOZE, Griff, Trio Rémi Decker)
Focus op akkoorden, ritmes en verschillende slagpatronen; kortom: het begeleiden van folkmuziek in DADGAD.
Niveau: minstens 1 jaar gitaar spelen. Materiaal: (folk)gitaar, plectrum, capo, schrijfgerief, (muziek)papier. Handig: pupiter, opnameapparatuur.

De workshops zijn 11, 12 en 13 november in Borzée. Info: Andrée Grandville: 086/45 54 18. De cd-voorstelling is 11 november vanaf 21 uur in 't Smiske - Gemeenteplein 7 - 1730 Asse (entree 5 euro).
Zie ook www.tsmiske.be, www.griff.tk en www.remi-decker.tk.