Music & Words kondigt in fiks aantal nieuwe releases aan waaronder Wired van Michael McGoldrick en Mark van Tjane. De de release van de nieuwe cd van Mary Black is door persproblemen vertraagd en komt pas volgende week beschikbaar. Ook de nieuwe Karen Matheson kent persproblemen en is eveneens voorlopig vertraagd.
M&W heeft wel Moya Brennan in haar catalogus mogen verwelkomen. Het begin is er nu, met een kerstalbum (releasedatum 7 november). Het vervolg komt volgend jaar, waaronder twee tours.
Liesbeth Puts van Music & Words somt de nieuwe releases op. Alle kwalifticaties komen dus ook voor haar rekening:


Tjane - Mark - Fréa Records - MWCD 4053
Tjane is een nieuwe Nederlandse folkgroep, die echter bestaat uit ervaren muzikanten. Drijvende kracht achter de groep en tevens schrijver van de meeste muziek en arrangementen is Guy Roelofs, ook bekend van bijv. MAM (Nederlandstalige pop) en het project ‘Cadans der getouwen' Tjane speelt traditionele Nederlandse volksmuziek, maar in tegenstelling tot veel andere ‘polder'bands legt de groep de nadruk op verfijnde en eigentijdse arrangementen. De stem van de Vlaamse zangeres Silvie Moors past mooi binnen het geheel. Een verfrissend geluid binnen de Nederlandse folkscene. De cd-presentatie wordt gehouden op 27 november.

Jasper van 't Hof - Neverneverland - JaRo 4260
Toetsenist/componist Jasper van 't Hof heeft na 20 jaar een punt gezet achter ‘Pili Pili', zijn world/jazzproject. Zijn nieuwe project ‘Hotlips' heeft dan ook weinig met wereldmuziek te maken, maar des te meer met de ervaringen die Van 't Hof met een vroegere band als ‘Pork Pie' en het trio Catherine- Mariano-Van't Hof opdeed. Bij ‘Hotlips (met o.a. saxofonist Tony Lakatos, trombonist Annie Whitehead en bassist Bo Stief ) is echter een prominentere rol voor de blazers ingeruimd. Funky composities, soms uitbundig, soms ingetogen, maar altijd memorabel, vullen dit geslaagde album.Voor zowel de jazzfusion- als de jazzliefhebber een aanrader.

oban Markovic Orkestar - The Primrose - Piranha PIRCD 1901
De Servische trompettist/bandleader Boban Markovic was al op zijn vijftiende een professionele muzikant. Zijn zoon Marko maakte in 2002 (op de cd ‘Boban I Marko', PIRCD 1790) als veertienjarige al zijn debuut bij het orkest. Op de nieuwe cd is hij prominent aanwezig wat deze cd zeker een meerwaarde heeft gegeven. De cd is weer gevuld met het nodige muzikale ‘kopervuurwerk'. Boban doet zijn bijnaam ‘The King Of Balkan Brass' weer alle eer aan. Aanrader.

Pjotr Leschenko - Gloomy Sunday 1931-1937 - Oriente RienCD 54
De geëmigreerde Russische zanger Pjotr Konstantinowitsch Leschenko (1898 - 1954) was in zijn vaderland immens populair. Hij had een stem die veel mensen raakte en eigenlijk nog steeds raakt. Deze cd laat weer horen waarom hij ‘de koning van de Russische tango' werd genoemd. Naast veel tango- en foxtrotmateriaal bevat de cd ook enkele volksliederen uit de Oekraïne.

Papua New Guinea Stringbands with Bob Brozman - Songs Of The Volcano - Riverboat Records cd/dvd: TUGCD 1040
De stad Rabaul op Papoea Nieuw-Guinea is de afgelopen eeuw zowel door oorlog als door vulkaanuitbarstingen enkele keren volledig verwoest. Bob Brozman bezocht deze streek die vele stringbands kent, hoewel de gitaar pas begin vorige eeuw werd geïntroduceerd. Dat resulteerde in dit album. De bijgeleverde dvd bevat een documentaire over het ontstaan van dit project met o.a. indrukwekkende beelden van de vulkaanuitbarsting van 1994. Een indrukwekkend en hartverwarmend project dat prachtige ontroerende muziek heeft opgeleverd.

Frank London's Klezmer Brass Allstars - Carnival Conspiracy - Piranha PIRCD 1902
Om achter het carnaval een samenzwering te zien voert ver. Maar niet als je Frank London heet en er op je cv. al projecten over o.a. een muzikaal zeer invloedrijk (niet bestaand) dronkemansklezmerorkest (Di Shikere Kapelye (PIRCD 1467)) staan en dit zo overtuigend brengt dat iedereen je gelooft. Frank London (o.a. Klezmatics en Hasidic New Wave) waagt zich nu dus aan het ‘zottenfeest'. Met muzikale elementen uit o.a. Mexico en Brazilië levert dit project van de Klezmer Brass Allstars misschien wel de uitbundigstee klezmermuziek op die er tot nu toe is gemaakt. Nemen wij Frank London serieus? Natuurlijk!

Michael McGoldrick - Wired - Vertical Records VERTCD 74
Sinds zijn optreden op Dranouter enkele jaren geleden is Michael McGoldrick een bekende naam in de Benelux geworden. De nieuwe plaat van deze meester op fluit en uileann pipes zal de fans plezier doen. Muzikanten van Capercaillie, Flook! en Shooglenifty dragen in niet geringe mate bij aan het fraaie geluid van deze cd. McGoldrick heeft een uitstekende balans gevonden tussen traditionele muziek en eigentijdse arrangementen!

The Rough Guide To The Music of Madagascar - World Music Network RGNET 1163
Het is aan de nimmer aflatende inzet van Hanitra, zangeres en frontvrouw van de groep Tarika, te danken dat Madagascar nu een muzikaal begrip is geworden. Naast Tarika horen we bekendere namen als Jaojoby, D'Gary en natuurlijk Régis Gizavo. Wat onbekendere veteranen, maar ook nieuwe bands vullen de rest van deze uiterst boeiende cd.

The Rough Guide To African Music For Children - World Music RGNET 1166
Een origineel concept: deze cd is samengesteld door ruim 1000 Engelse kinderen(vanaf 5 jaar) die hun favoriete Afrikaanse track uitkozen onder begeleiding van de liefdadigheidsorganisatie ‘Music for change'. Voor ons is het een all-star line-up, voor de kinderen een geweldige cd om op te dansen, met Issa Bagayogo, Ricardo Lemvo, X Plastaz, Mahotella Queens, Mory Kante e.v.a.

The Rough Guide To Latin Music For Children - World Music Network RGNET 1167
Volgens hetzelfde concept als hierboven is ook een compilatie met latin- muziek samengesteld, voornamelijk vrolijke songs van artiesten als Africando, Sierra Maestra en Plena Libre.

Zie ook: www.musicwords.nl