De eerste avond van het Brugges Festival aanstaande vrijdag 11/11 wordt een waar muziekfeest met twee speciale projecten, beide onder de bezielende leiding van violist/componist Wouter Vandenabeele. Een van die twee projecten, het concert van Olla Vogala met tal van gasten, wordt geheel opgenomen en op cd uitgebracht: Olla Vogala 10 jaar.

Olla Vogala bestaat inderdaad tien jaar. Maar is nog meer reden voor een feestje in Brugge. Rembetica, de organisatie van het festival, bestaat op dat moment 20 jaar en het is Wapenstilstandsdag, een nationale Belgische feestdag waarop het eind van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht.

Met zijn wereld-bigband Olla Vogala ontvangt Vandenabeele het eerste deel van de avond speciale gasten onder wie de de Napolitaanse tenor Luciano Catapano. Vorig jaar gaf Catapano al eens, begeleid door Olla Vogala, serenata's van de jaren 50 uit Napels ten beste tijdens het Gentse Bijloke Festival.

Olla Vogala zal in enkele nummers ook de Zuid-Afrikaanse zangeres Stella Khumalo begeleiden. De vroegere Ambrozijn-zanger Ludo Vandeau is weer eens van de partij. Met hem wordt ondermeer een nieuw nummer uitgevoerd.

Dan is er de hernieuwde samenwerking - na de Gentse Feesten afgelopen zomer - met de enthousiaste in Gent opgegroeide Turkse gastzangeres Melike (Tarhan) en haar echtgenoot, de Iraakse musicus in ballingschap, Osama Abdulrasol die prachtige klanken tovert uit zijn quanun, een Arabische 'zither'. En of dat nog niet genoeg is sluit zich ook nog een Syrische Oud-speler aan bij het gezelschap dat uiteindelijk uit een twintigtal muzikanten zal bestaan.
Het hele concert wordt aanstaande donderdag ook al eens in besloten kring uitgevoerd. Van beide avonden worden opnamen gemaakt, die gebruikt worden voor het jubileum-album Olla Vogala 10 jaar.

Het tweede deel van de avond geeft Vandenabeele met zijn arrangementen en vijf van zijn Olla Vogala muzikanten mede vorm aan het project Zuiderwind waarin Zuid-Afrikaanse muziek en zang centraal staan. Het is een door Rembetica gestimuleerd en ondersteund project. Waar Vandenabeele aan het Marokkaans/Vlaams project Brared Ataï van vorig jaar de Olla Vogala-strijkers toevoegde, ligt het accent nu meer bij de blazers Marc De Maeseneer (saxen) en gasttrombonist Frederik Herman. Verder werken van Olla Vogala aan Zuiderwind mee: Anne Niepold (accordeon), Vandenabeele (viool, mandoline), Arne Van Dongen (contrabas), en Luc Vanden Bosch (drums).

De Zuid-Afrikaanse Zulu-bevolking is vertegenwoordigd door een gitarist, percussionist, drie jeugdige zangeressen en een zanger. Vandenabeele is naar Zuid-Afrika geweest om samen met stemcoach/zangeres Stella Khumalo middels een auditie vier stemmen te selecteren. Op de auditie verschenen 250 zangeressen en zangers van tussen 20 en 25 jaar. "Allemaal goed", aldus Vandenabeele. "Niet zo vreemd, want de Zulu-gemeenschap kent een sterke vocale traditie. In de townships speelt muziek een belangrijke rol. Het doet een beetje denken aan zwarte Amerikaanse muziek. Je herkent er iets van gospel in. Het is eenvoudig, maar met een geweldige feel en prachtige gezongen."
"Het gaat iets moois worden", zegt Vandenabeele zondagavond nadat hij met de Zuid-Afrikaanse gasten in Brugge heeft gerepeteerd.
Zie ook onze special over het Brugges Festival.