Een aantal artiesten, onder wie Boudewijn de Groot, Stef Bos, Lohues & The Louisiana BluesClub, Ernst Janz en Stuurbaard Bakkebaard, ondersteunen de Make Trade Fair actie voor eerlijker handelsbetrekkingen tussen rijke en arme landen. Ze hebben hun muziek voor de cd My Style... my noise kosteloos beschikbaar gesteld. De cd is ondermeer deze week gratis verspreid bij VARA-TV-magazine.

Novib/Oxfam Netherlands bestrijdt de internationale handelsregels. Die worden oneerlijk geacht en de opbrengsten van handel worden oneerlijk verdeeld. Hierdoor wordt armoede in stand gehouden.

Om deze armoede te bestrijden voert Oxfam International wereldwijd de campagne Make Trade Fair (www.maketradefair.nl) om deze regels aan te passen. Iedereen (en zeker degenen die in het bezit zijn gekomen van het album ‘My Style... my noise') wordt gevraagd op die website je ‘handtekening' onder deze actie te zetten. Het streven is om 10 miljoen handtekeningen uit de hele wereld aan de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te overhandigen tijdens de WTO-vergadering komende maand in Hong Kong.

Zo moet er een eind komen aan onder meer de importtarieven en exportsubsidies die in het nadeel zijn van de boeren in de ontwikkelingslanden. De wereldwijde campagne Make Trade Fair (www.maketradefair.com) is een initiatief van Oxfam International, waar Novib deel van uitmaakt.

Aantrekkelijk album

‘My style... my noise' is een aantrekkelijk album geworden. Hoogtepunten zijn ‘Op weg naar mijn lief', (ruim zeven minuten!) van Boudewijn de Groot (Eiland In De Verte ‘4) en ‘Stad van Goud (Egoli II)' van Stef Bos. Dit bijna acht minuten durende lied schreef en zong Bos samen met de Zuid-Afrikaanse zangeres/songwriter Tu Nokwe en verscheen eerder op Bos' album ‘Van Mpumalanga Tot Die Kaap ('01).
Maar eigenlijk zijn alle 11 nummers van hoog niveau, zoals de live versie van ‘Lopen tot de zon komt' van Acda en de Munnik, of het in Swahili vertaalde en gezongen ‘Omarm Mij' van Blöf, gezongen samen met Harry Kymani. Deze akoestische versie heet ‘Nishike' en is ook te horen op het grootse cd-project (3 + dvd) dat Blöf eind vorig jaar uitbracht onder de titel ‘Het eind van het begin'.
Verder op dit album Stuurbaard Bakkebaard (Lied van de meeuwen), Krezip (That'll be me), Lohues & The Louisiana Blues Club (Scheuvel Blies), Thé Lau (De Vriendschap), Spinvis (Aaan de oevers van de tijd), Ernst Janz (Van vaders en geliefden) en Pete Philly & Perquisite (Hope).

Mensenrechtenprijs voor Geldof

De Europese Raad heeft de Ierse popmuzikant Bob Geldof, de man achter Live 8, een prijs gegeven voor zijn inzet in de strijd tegen de honger in de derde wereld. Tijdens een plechtigheid maandag in het Portugese parlement werd hem de Noord-Zuidprijs overhandigd. Geldof deelt de prijs met de Ethiopische vrouwenrechtenactiviste Bogaletch Gebre. Hij riep Portugal op om zich als voormalige koloniale macht meer in te zetten in de strijd tegen de armoede in Afrika. De Europese Raad reikt sinds 1995 jaarlijks de Noord-Zuidprijs uit aan twee mensenrechtenactivisten. Geldof organiseerde in 1984 al het liefdadigheidsconcert Band Aid . Hij heeft zich dit jaar met het bewustmakingsconcert Live 8 en de bijbehorende campagne ,,Make poverty history'' ingezet voor de schuldkwijtschelding van de armste landen.