De Helmonds/Eindhovense band SmithB presenteert vrijdag 2/12 vanaf 21.00 uur haar debuut-cd ‘From one heartache to the next' in Het Vervolg aan de Markt 5 in Deurne. De presentatie is in handen van country-goeroe Ruud Hermans die ook nog samen met top-gitarist Cor Mutsers een optreden zal verzorgen.


SmithB, een afkorting voor Sudden Movements In The Basement, bestaat uit zanger/multi-instrumentalist Maurice Roosen plus vier geroutineerde muzikanten met sporen in de Amerikaanse rock, folk , country en hedendaagse popmuziek: Robert van Beurden (gitaar, dobro, lapsteel en mandoline), Toon Verberne (drums), Gregory Bergmann (basgitaar) en Ingeborg Sleegers (backing vocals).

Robert, Gregory en Toon speelden lange tijd in de country-formatie El Khana Band en zanger Maurice (telg uit een muzikaal geslacht) komt van de folkband The Healz. Maurice Roosen is ook de man die sinds kort de Helmondse editie van Manic Monday in café De Gouden Kegel op Markt in Helmond wekelijks inleidt zoals Ad van Meurs dat in Eindhoven doet.

SmithB startte in 2003 en ontwikkelde in korte tijd aan de hand van zanger, pianist en multi-instrumentalist Maurice Roosen een robuust repertoire van songs met invloeden uit Amerikaanse folk, country en hedendaagse popmuziek. Dit gecombineerd met melancholie en het gebruik van instrumenten zoals mandoline, dobro, lap steel en pedal steel maakt dat verwijzingen naar John Hiatt en Jackson Browne niet van de lucht zijn. Bovendien is Maurice Roosens' stem een ruwe diamant. Warm en geruststellend.

Na enkele weken in de studio met Watchman en No Blues producer Ankie Keultjes klonk het album ‘From One Heartache to the Next' zoals ze wilden. Bassist Gregory Bergmann daarover in het Eindhovens Dagblad: "We hebben allemaal al eerder muziek opgenomen, maar dit voelt als het beste dat we tot nu toe hebben gemaakt. Bij optredens krijgen we vaak te horen dat onze band een herkenbare eigen stijl heeft. Dat alleen al beschouwen wij als een compliment. Op de cd is verder de opnamerechniek van Ankie Keultjes goed terug te horen. Zij produceert een eigen sound waar wij heel tevreden over zijn."