moya brennan - an irish christmas


Moya Brennan - An Irish Christmas - Fierce Records FIERCD 19
Voor het eerst heeft Moya Brennan, the voice of Clannad, een kerstplaat gemaakt: een mix van Ierse kerstliederen en populaire kerstnummers. Die heeft ze met behulp van haar gitarist Fionán De Barra opgetuigd met voor haar typische klanken als die van celtic harp, keyboards en d-flute. Sommige nummers zijn in het Gaelic.

Natuurlijk is er de fraaie zang van Moya Brennan en haar delicate harpklanken, maar ook opvallend is het spel op uillean pipes van Eamonn Galldubh, die al een paar jaar deel uitmaakt van haar 8-koppige band. Samen met Fionàn De Barra schreef Moya het enige nieuwe lied: "I Still Believe".

In een interview zegt ze: 'Ik heb door de jaren heen meegewerkt aan diverse kerst CD's, maar ik wilde nu het echte 'Keltsche kerstgevoel' vastleggen met mijn muziek. Ik vind het ook belangrijk om te wijzen op de echte betekenis van kerst. Het is de essentie van dat wat ik geloof. Deze CD viert het niet alleen; het stemt ook tot nadenken erover.'

Moya Brennan is erin geslaagd een sfeervol album te maken. Kerkklokken klinken niet te overdadig. Een enkele keer gaat de keyboardgalm iets te ver, maar ze blijft verre van Keltische muzak, waar haar zus Enya het patent op lijkt te hebben.

Naast de vaste band doet het hele gezin van Moya mee. Haar twee kinderen Aisling en Paul zingen mee in "Oíche Chúin" (Stille Nacht). Echtgenoot en manager Tim Jarvis bespeelt keyboards. Verder zijn er bijdragen van Maire Breatnach (viool en altviool), Úna Ní Chanainn (cello) en Athony Drennan (gitaren en dobro).

De volgende nummers staan op ‘An Irish Christmas': Carol of the Bells, The Wexford Carol,  Deck the Halls, Do You Hear / Don Oíche ud i mBeithil, God Rest Ye Merry Gentlemen,  Gabriel's Message, Joy to the World, I Still Believe, In the Bleak Midwinter, Love Came Down at Christmas, In Dulci Jubilo, Oíche Chúin.

Zie ook: www.moyabrennan.com.