De nieuwe albums van de Vlaamse groepen Tref en Ambrozijn komen eraan op respectievelijk 28 januari en 7 februari. Accordeonist Wim Claeys die in beide formaties speelt acht het geen probleem dat de cd's zo kort na elkaar worden uitgebracht. Claeys: "Dat Tref en Ambrozijn samen uitkomen, stoort me niet. De folkies die van beide groepen houden kunnen gerust naar alle cd-voorstellingen, het is toch onmogelijk om een overlapping te hebben, hé..."

tref - loop to the moon

Tref stelt haar album Loop To The Moon voor op 28 januari in Dranouter, de cd-voorstelling van Ambrozijns ‘Krakalin' is op 7 februari in het historische kasteel Gravensteen in Gent, met in het voorprogramma een solo-concert door Gabriël Yacoub, die het Ambrozijn-album produceerde.

Tref
‘Loop To The Moon' is Trefs opvolger  van de cd ‘Accordéon Diatonique'  waarmee de Belgische accordeonisten Wim Claeys en Didier Laloy en percussionist  Frederic Malempre de Klara Publieksprijs wonnen in 2002. ‘Loop to the Moon' bevat vooral eigen composities: van groovy ethno-ritmes tot ingetogen werk. Er doen geen gastmuzikanten mee, het is een pure trio-cd geworden. Het Tref-album is momenteel in Oostenrijk. Daar wordt het geperst en gedrukt. Na de eerste cd-voorstelling op  28/1 in Dranouter, volgens er ondermeer nog op 1 februari in Brussel en op 3 februari in Gent (een avond samen met Kadril).

Ambrozijn
Ambrozijn stelt haar album Krakalin voor op 7 februari in het Gravensteen in Gent en Gabriël Yacoub (die weer producer was) komt in het voorprogramma solo zingen. 9 Februari is er een cd-voorstelling in Brussel.
Aan het album werkten gastmuzikanten mee als Arne Van Dongen op bas, Aurélie Dorzée op viool, Stephan Pougin op percussie en Vera Coomans die de backing vocals voor haar rekening neemt. Het album ligt in het verlengde van Ambrozijns vorige cd Botsjeribo met meest Tom Theuns-songs, naast een Rum-achtige polka en enkele Vandenabeele-nummers. Vaak blijft de studio-opname dicht bij de live-uitvoering zoals Wim Claeys (diatonische accordeon), Tom Theuns (gitaar, zang) en Wouter Vandenabeele (viool) die de afgelopen maanden op de podia zette. Het streven was dat live-gevoel op cd te laten overkomen.  

Beide cd's komen uit op Kloefmusic, het huislabel van vzw TEK en het Boombal, maar alle twee bij een ander platenhuis: Tref is ism Wild Boar Music en Ambrozijn is ism Home Records.
 
Zie ook: www.muziekburo.be