De Roermond/Venlose formatie Ijdi presenteert a.s. zaterdag 14/1 in Roermond hun eerste in eigen beheer opgenomen cd getiteld Ijdi (spreek uit: isjdie). De band is een minimaal 11 koppig gemêleerd gezelschap met een kleurrijke samenstelling en muziekstijl; in het berbers gezongen eigen teksten en Afrikaanse ritmen en stembuigingen, maar ook pop, funk, soul en jazz. Zelf zeggen ze: Het klinkt als bloemkool met couscous...

De muziek is wellicht best te omschrijven als wereldmuziek, zeker gezien de diversiteit aan muzikale stijlen en kruisbestuivigingen maar eigenlijk moeilijk in een muzikaal hokje te plaatsen.

Zanger van de band de Venlose Rachid Elmorabet bezingt met passie en bevlogenheid het lot van de Berberse bevolking met als hoofdthema en sleutelwoord 'Vrijheid'. Letterlijk vertaald is Ijdi een zandkorrel uit de Marokkaanse woestijn maar een tweede betekenis is vrijheid. Ondanks de inhoud van de teksten is de muziek nergens politiek gericht, doel is samen te musiceren en muzikaal te communiceren met open vizier.

Het debuutalbum is opgenomen door en bij de Roermondse gitarist van de band Frank Koene en volledig zelf gefinancierd.

Muzikanten die je in de band kunt tegenkomen zijn:  
Rachid Elmorabet - zang/gitaar
Frank Koene - gitaar
Rick Weisenbruch - drums
Ger Schmetz - bas
Joost Janssen - piano
Jim Kremer - percussie
Ted Leccatompessy - percussie
Hub Boesten - trompet
Leon Steuns - altsax
Frenk Hinssen - altsax
André Stijnen - tenorsax
Peter de Koning - trombone
Ruud Brouns - trombone

Meer info op: www.ijdi.nl.