De al 10 jaar in Nederland wonende Ier Danny Guinan werkt momenteel aan de afronding zijn achtste album. In de PZC zegt hij tegen Marius Roeting voorafgaand aan zijn concert afgelopen zondag in Vlissingen: "Lekker thuis met een homestudio. Dat geeft de mogelijkheid om songs te laten evolueren (...) Ik wil de intimiteit van mijn liederen veel meer tot uiting laten komen en neem lekker de tijd."

 

‘En', zo zegt Guinan: "ik wil de songs laten rijpen en niet meer werken met de stress van een studiohok, waar je 24 uur per dag zeven dagen in de week opgesloten bent en waar op dat moment het product moet gaan ontstaan."

 

Danny Guinan treedt momenteel geregeld op met aan zijn zijde Siard de Jong (fiddle, mandoline, whistles, bouzouki) en het jonge Utrechtse talent Janos Koolen (gitaar en mandoline).

Hier nog twee passages uit het artikel van Marius Roeting in de Provinciale Zeeuwse Courant:

 

...Guinans laatste twee albums If I was wise en Live werden opgenomen met begeleidingsband Red. Het aanvankelijke duo met bassist Ronald de Jong groeide gestaag uit tot een vijfmans formatie. Na Live verbrak Guinan de samenwerking. "Het werd te groot. We speelden met vijf, zes mensen en soms met elektrische gitaar. Dat was niet de richting die ik op wilde. Ik wilde terug naar het meer akoestische geluid en de intimiteit."...

...Guinan schrijft al zijn materiaal zelf. De verandering heeft ogenschijnlijk geen invloed gehad op het componeren. "Schrijven is een continu proces. De basis ontstaat nog steeds thuis met stem en gitaar. Ik laat me door veel stijlen inspireren en speel geenszins traditionele Ierse folkmuziek. Er zullen zeker invloeden in mijn muziek doorklinken. Vooral de manier waarop ik zing en waarschijnlijk de arrangementen in de begeleiding zijn daaraan gerelateerd. En dat Ierse gevoel... Dat kan ik niet beschrijven. Je hoort het terug in de muziek van elke Ier. Of het nu folk , rock of pop is. Dat is onze culturele identiteit. Onze muziek klinkt aan de oppervlakte opgewekt, maar dieper liggend is er altijd die melancholie. Dat laatste is volgens mij het belangrijkste in de Ierse muziek. De sterke verbindende draad. Maar ik gebruikdie melancholie niet bewust. Het komt uit het hart."...