Peter Pot en Arie van Lienen ontmoetten elkaar muzikaal in 1992. De verschillen tussen beide trekharmonica-spelers zijn enorm. Arie, de gevoelsmens, uit zich in melancholische, Frans en Keltisch georiënteerde muziek. Peter, de ex-drummer, is altijd op zoek naar het experiment en spanning in de muziek. Toen bassist Philip Baumgarten in 1996 het duo versterkte, was de weg naar de typische Pot, Van Lienen & Baumgarten stijl snel gevonden.

De cd Nectar deed aardig wat stof opwaaien bij de start van dit millennium. Een veelgeprezen werk waarin doordacht samenspel, virtuoze, sprankelende, spetterende of juist melancholieke, dromerige muziek elkaar afwisselen. Was Nectar, met fraaie composities als Droom, De Witte Ballon en Nectar vernieuwend, de nieuwe cd Speeldoosje laat zien dat het nòg sprankelender, opener en spannender kan.  

Speeldoosje bevat allemaal composities van Arie van Lienen, Peter Pot en Philip Baumgarten.  De nummers ontstaan meestal uit een basisidee. Vervolgens gaat dat idee door de ‘Pot, Van Lienen & Baumgarten - machine'. Ieder voegt zijn ideeën toe en de verschillen in stijl doen de rest. Dit trio is een team: de optelsom van ideeën is altijd beter dan het oorspronkelijke idee. Een nummer wordt een tijd gespeeld en blijft voortdurend veranderen. Op een bepaald moment zou je het nummer ‘af' kunnen noemen, al blijft het voortdurend veranderen..

Speeldoosje ontleent zijn naam aan een compositie van Philip. Een jazzy melodie, waar elke bassist zijn vingers bij aflikt. Maar ook een nummer waar Arie bijkans zijn vingers op breekt, als hij probeert het op zijn ‘speeldoosje' te spelen.

Hoe anders is de Keltisch aandoende compositie met zijn Italiaanse naam: Luce della luna. Deze ode aan de maan werd niet alleen door Arie uitgedrukt in een compositie, ook werd hij verbeeld in de cd-hoes. Trouwens, de kenmerkende verschillen in stijl van de drie muzikanten komen ook in de vormgeving tot uiting. De gehele cd-hoes is ontworpen en geïllustreerd door Pot, Van Lienen en Baumgarten zelf.

Speeldoosje gaat op 1 april om 20.30 uur in première in Café Marktzicht in Drachten. De komende maanden zal de cd op verschillende plaatsen in het land worden gepresenteerd.

Zie ook: www.baumgarten.nl.