Het festivalseizoen is begonnen, en natuurlijk valt er weer heel wat te genieten van diverse artiesten uit de wereldmuziek. Die hebben vaak nieuwe cd's. Van Music & Words volgt hieronder eerst een festivaloverzicht, vervolgens een beschrijving van nieuwe en/of relevante albums van de artiest.
Gypsy-festival
28 mei: Kal, Amparo Cortès (Spanje/België)
Dunya Festival
28 mei: Etran Finatawa (Niger)
Festival Mundial
17 jun Emmanuel Jal (Soedan)
Amsterdam Roots
18 juni Nidi D'Arac (Italië), Etran Finatawa (Niger)
24 juni: Nuru Kane (Senegal)
25 juni: Gilberto Gil (Brazilië)
North Sea Jazz
14 juli: Jasper van ‘t Hof (NL)

Etran Finatawa: Introducing Etran Finatawa
Al duizenden jaren ontmoeten de Noord-Afrikaanse (Arabische) cultuur en die van de zg. sub-Sahara elkaar in het West-Afrikaanse land Niger. Twee van de elf nomadenstammen in Niger, de Toearegs en Wodaabe, leven onder gelijke omstandigheden in hetzelfde gebied maar hebben totaal verschillende culturen. De band Etran Finatawa (zes Wodaabe- en vier Toeareg- muzikanten) vermengt de beide muzikale culturen tot een geheel zonder het speciale karakter van beide te verliezen. Het resultaat is een intense, hypnotiserende muziek die zowel de Arabische als de Afrikaanse invloeden duidelijk in zich draagt. Betoverend!

Nidi D'Arac: Nidi D'Arac
Het Italiaanse Nidi d'Arac, afkomstig uit de provincie Salento, wil de lokale traditie nieuw leven inblazen. De ‘pizzica taranta' is een lokale variant van de tarantella, zwaar beïnvloed door muziek uit de Balkan en het Midden-Oosten. Die taranta's worden aangekleed met breakbeat, trip hop en drum & bass tot een soort trance- dance of electro-folk. De live-tracks laten horen waarom deze groep het momenteel goed doet op de Italiaanse podia.

Charles Peterson Meets Jasper Van ‘T Hof
: Delirious
‘Onze' pianist/componist Jasper Van't Hof gaat op deze cd de strijd aan met de Duitse jazz-dj/producer/zanger en straatdichter Charles Petersohn. Hoewel, strijd? Ze blijken allebei een zwak voor voetbal en de bijkomende emoties te hebben. Het resultaat mag zowel muzikaal als tekstueel zeer verrassend worden genoemd. Walsjes, gedragen, bijna sacrale muziek, swingende jazzdance, zwoele soulriedeltjes en salsa met rake teksten. Voor eenieder die niet begrijpt waar voetbal om draait en voor diegenen die dit wel denken te weten!
Jasper van ‘t Hof staat op 14 juli op North Sea Jazz met zijn kwartet (dus een andere samenstelling dan op zijn nieuwe cd)

Nuru Kane: Sigil
Volgens veel recensenten was het optreden van de Senegalese zanger/gitarist/guimbrispeler (=grote driesnarige bas/luit) Nuru Kane het hoogtepunt van ‘the Festival in the Desert 2004'.
Met zijn zoektocht naar de verbinding tussen de muziek van Noord- en West-Afrika komt hij tot een fantastisch klinkend resultaat. De bluesfeeling van Ali Farka Toure gecombineerd met o.a. de trance van de Marokkaanse gnawa is wel heel bijzonder. Nu al kandidaat voor de titel: ‘Wereldplaat van het jaar'

Amparo Cortés
: Duende Y Amores
Amparo Cortés is de dochter van danser en zanger Gitanillo de Marchena en werd al van kleinsaf in de sfeer gedompeld van de flamenco-gitano in Sevilla. Op haar derde album gaat ze wat vrijer om met haar 'roots'. Al is de echte 'cante' vertegenwoordigd in de sevillanas en de soleares, ze weet nu ook de rumba en de salsa op een eigen wijze in de muziek te verwerken. Haar vaste begeleider is nog steeds gitarist Enrique de Melchor (zoon van de legendarische Melchor de Marchena), die haar samen met een keur aan Spaanse muzikanten ondersteunt. Prachtplaat!
   
Gilberto Gil: O Sol De Oslo
Zonder twijfel een hoogtepunt uit het oeuvre van deze zeer populaire Braziliaanse zanger/gitarist/componist. ‘O Sol De Oslo' werd oorspronkelijk in 1998 in Brazilië op de markt gebracht en is nu via het Spaanse Discmedi in Europa leverbaar. Op deze cd wordt Gil muzikaal bijgestaan door o.a. Trilok Gurtu, Bugge Wesseltoft en Rodolfo Stroeter. Braziliaanse pop op zijn best en een aanrader voor alle muziekliefhebbers die Gil nog niet kennen.
Releasedatum album: 22 mei 2006

Overige artiesten
De rapper en voormalig kindsoldaat Emmanuel Jal kreeg verleden jaar veel aandacht voor zijn prachtige cd met veteraan Abdel Gadir Salim. Wat toen niet lukte, is nu wel mogelijk: hij komt voor een concert naar Nederland!
De Servische zigeunerband Kal is momenteel zeer populair in de voorsteden van Belgrado. Met hun rock 'n' roll-houding, de vermenging van urban beats met de Balkanblues en de teksten in hun eigen taal (= Servisch) zijn ze helemaal klaar voor de 21e eeuw.

Zie ook: www.musicwords.nl.