Liesbeth Puts van Music & Words stuurde de volgende lijst met nieuwe uitgaven op de diverse labels van de maatschappij, met o.a. Vilde Katschke en de Schäl Sick Brass Band.

VILDE KATSHKE: FLIGN MIT A NIGN
Elk najaar trekt een groot aantal wilde eenden (vilde katshkes) van Rusland naar het westen. Onderweg stoppen ze regelmatig en pikken daar niet alleen eten op, maar ook nieuwe geluiden, nieuwe muziek en spannende verhalen. Dat is het thema van deze nieuwe cd van de klezmergroep Vilde Katshke, die laat horen hoe dicht de muziek uit Armenië, Griekenland en Bulgarije tegen de klezmermuziek aanligt. Of, zoals de groep het zelf omschrijft, een Joods-Russische eend kan best in de Zwarte Zee badderen met een Griekse kuifeend! Mooie muziek, afwisselend opwindend en melancholiek, die met veel passie en een snufje humor gebracht wordt.
label: Fréa Records • file under: klezmer/world • cd: MWCD 4054

SCHÄL SICK BRASS BAND: PRASTI MUSIC
Onder het motto ‘think global - blow local' brengt deze brassband uit Keulen al vele jaren een geheel eigen en spectaculaire wereldmuziekmix.  In de afgelopen vier jaar is de groep veelvuldig op bezoek geweest in het Midden-Oosten en dat is goed te horen op hun nieuwe (vijfde) album. Er is ook een nieuwe zangeres aan het orkest toegevoegd, afkomstig uit Zweden, die weer voor geheel andere invloeden zorgt. Een opwindende reis van Oezbekistan naar Noorwegen!
label: Westpark • file under: world • cd: 87129

VARIOUS: DON'T BE A STRANGER - ONE
Onno Krijn is een componist en arrangeur met een grote belangstelling voor wereldmuziek. Toen hij als musical director werkte voor Leoni Jansen's project ‘Made in Holland' maakte hij ook privé-opnames van een aantal muzikanten. Dat groeide uit tot hele sessies, die op deze cd zijn samengebracht. We horen o.a. Namgya Lhamo, Droeh Nankoe, Farida, maar ook muzikanten uit Senegal en Ethiopië in bijzondere arrangementen.
label: Onno Krijn • file under: world • cd: DBES 1

THE ROUGH GUIDE TO PLANET ROCK
De invloed van rock op wereldmuziek is niet nieuw en wijdverbreid. Samensteller Johannes Heretsch, wiens radioprogramma gespecialiseerd is in deze relatie, heeft een aantal fraaie voorbeelden op deze cd bij elkaar gebracht. De woestijnblues van Tinariwen, de gypsy-punk van Gogol Bordello, de psychedelica van Dengue Fever en natuurlijk de eigenzinnige covers van Yat-Kha ontbreken niet.
label: World Music Network • file under: world • cd: RGNET 1172

THE ROUGH GUIDE TO BACHATA
Moest deze onweerstaanbare dansstijl uit de Dominicaanse Republiek enkele jaren geleden nog een cd delen met merengue (RGNET 1039), nu krijgt ze een al ‘eigen' cd. De typische ritmes, de tinkelende gitaarrifjes en vooral de zang die getuigt van emotie, passie en veel liefdesleed hebben de bachata ver buiten Zuid- Amerika populair gemaakt. Een zorgvuldige keuze van representatieve artiesten plus een informatief cd-romgedeelte maken deze cd tot een must.
label: World Music Network • file under: world/Dominicaanse Republiek • cd: RGNET 1164

VARIOUS: REMBETIKA. GREEK MUSIC FROM THE UNDERGROUND

Tot nu toe maakte JSP vooral naam met prachtige boxen met blues-, jazz- en country-opnames. Verrassend genoeg komt het label nu met rembetikamuziek. Rembetika wordt ook wel de ‘Griekse blues' genoemd, omdat het de muziek was van de onderwereld, geassocieerd met misdaad, hasj en gevangenissen. Deze stijl kende haar bloeiperiode in de jaren ‘20 en ‘30. Op vier cd's zijn talloze bekende en minder bekende artiesten te horen: Markos Vamvakaris, Rita Abadzi, Michailis Yenitsaris e.v.a. uit de periode 1925-1947. Een mooi overzicht.