Van middeleeuws tot renaissance en van Nick Drake tot Incredible String Band's Robin Williamson; het klinkt allemaal door in de mysterieuze droomfolk van ‘In Gowan Ring'. ‘The Twin Trees', het tweede album dat deze formatie rond de Amerikaanse singer songwriter B'eirth (Bobin Eirth) in '97 uitbracht wordt nu opnieuw uitgegeven door het Zwitserse label Shayo.

Shayo mikt met deze re-release op de liefhebbers van de populaire neofolk van acts als Nick Castro, Espers en Devendra Banhart. De acht nummers van het originele album zijn geremasterd door Denis Blackham. Als bonustrack is de song ‘Still Water Bonne' toegevoegd, dat in '97 al eens verscheen op ‘Terra Serpentes' een verzamelaar van het label World Serpent.

Multi-instrumentalist B'eirth is afkomstig uit Utah, maar hij zwerft ook al jaren door Europa in zijn op plantenolie rijdende auto. In de tachtiger jaren maakte hij deel uit van de apocalyptische folkband Mary Throwing Stones. Hij richtte in '92 In Gowan Ring op, eigenlijk een eenmansband waar hij telkens andere muzikanten bij inviteert. Op die manier nam hij een zevental albums op.

Op The Twin Trees wordt B'eirth bijgestaan door Amber (fluit), Eli Morrison (akoestische basgitaar, Gibson ‘Les Paul'), John Bean (contrabas), Lincoln Lysager (kerkorgel, zang), Melinda Dawn (zang), Cater (waterpiano), Lisa Olivia & Mary Land (zang) en Grant J (trompet). B'eirth zelf neemt ruim twintig instrumenten voor zijn rekening waaronder piano, psalter, cittern, xylofoon,  klarinet, tun whistle, accordeon en tal van percussie-instrumenten. Een deel van zijn instrumentarium fabriceerde hij zelf.  

Onlangs was B'eirth nog in Europa op tournee en trad ondermeer op in  Athene, Wenen, Leipzig, Turijn, Parijs, Edinburgh, Londen, Gent, Moskou en in Geneve op een promotiefestival van het label Shayo samen met  Julia Kent, Esthesie en The Evpatoria Report.

Zie ook www.shayo.ch.