De releasedatum van het debuutalbum van de Nederlandse folkband Lirio is nog niet bekend. Het album is opgenomen, maar aan de vormgeving wordt nog gewerkt. Dat zou nog enkele maanden kunnen duren, aldus groepslid Wouter Kuyper in een interview dat te beluisteren is in het nieuwe programma van Dutch Folk Radio.

Naast het interview, dat afgenomen wordt door Peter Koene, zijn er drie nummers te horen van Lirio's debuutalbum: ‘Blauwbaard', ‘Morgensterre' (met gastzangeres Iris) en ‘Dubbele trekzak'. Allemaal in de bekende gedreven en subtiele akoestische Lirio-aanpak met hoofdrollen voor trekzak of doedelzak, gitaar en viool.  

Wouter Kuyper vertelt aan Koene ondermeer over hoe Lirio ontstond vanuit Muzikanda, een muziekgroep waarmee Middeleeuws theaterspel begeleid werd. Kuyper werd ondermeer geïnspireerd tijdens zijn vele bezoeken aan de stages en festivals in het Vlaamse Gooik. Pop- en funkgitarist Sander viel tijdens een bezoek aan het festival in het Franse St.Chartier helemaal voor folk.  

Kuyper noemt Lirio in de eerste plaats een balfolk groep, maar benadrukt het belangrijk te vinden dat Lirio ook graag muziek maakt om rustig naar te kunnen luisteren. Kuyper geeft aan niet zozeer de Nederlandse traditie in stand te willen houden. "Daar zijn we niet mee bezig. Het is niet zo van belang welke melodie we gebruiken, maar wel of wij ermee kunnen doen wat wij willen. Het gaat om de muziek zoals wij die spelen, of dat nou Noordnederlands of Zuidnederlands is, kan mij niet schelen. Vaak wordt die gespeeld als ‘oude muziek', maar wij willen het swingender maken, dat is van belang zeker als je wilt dat er meer mensen naar luisteren..."

De nieuwe aflevering van Dutch Folk Radio blijft vanwege de vakantieperiode tot begin augustus on line. Het heeft de titel gekregen Van (stok)oud tot (splinter)nieuw en is op internet te beluisteren via www.live365.com/stations/peterkoene. Zie ook www.lirio.nl.