Sinds 15 augustus is het mogelijk om via DigiLeen een groot aantal albums van Music & Words te lenen. Daarmee is deze maatschappij het eerste wereldmuzieklabel waarvan de muziek gratis digitaal kan worden geleend. Er worden ook weer heel wat nieuwe titels verwacht in het najaar, o.a. van Michael de Jong en Moya Brennan.

DigiLeen
Met ingang van 15 augustus 2006 is een groot aantal albums van de labels van Music & Words (eigen labels, dus geen importlabels zoals Redhouse of Piranha) gratis digitaal te leen. Vanaf dan kan muziek van bijv. flamencozangeres Amparo Cortés, de Afrikaanse band Ifang Bondi en de klezmergroep Mazzeltov, maar ook cajunband Captain Gumbo worden gedownload via www.muziekweb.nl en gedurende zeven dagen worden afgespeeld op iedere pc met Windows XP. De bestanden zijn afspeelbaar op één pc en niet te branden of te kopiëren. ‘Verlengen', door de track nogmaals te downloaden is ook niet mogelijk. Music & Words voegt haar labels daarmee toe aan de labels die al digitaal kunnen worden geleend, zoals Challenge, ECM, Naxos, Chesky, Pentatone, Dox en Black&Tan en is daarmee het eerste wereldmuzieklabel waarvan de muziek digitaal kan worden geleend. Het digitaal uitlenen is een proef voor een jaar van de Centrale Discotheek Rotterdam, met medewerking van Bibliotheek.nl, Buma-Stemra, Stichting Norma en de muziekmaatschappijen. In de proefperiode is het digitaal lenen gratis.

Nieuwe releases
Liesbeth Puts van Music & Words laat weten dat er in september een gloednieuw album van Michael de Jong zal verschijnen, The Great Illusion (MWCD 1017), dat wordt gevolgd door een flink aantal optredens in oktober. Ook van Moya Brennan verschijnt een nieuwe plaat, Signature. Zij zal die ook gaan promoten met een tour in oktober. In haar mail noemt Liesbeth nog een paar interessante nieuwe platen:

GJALLARHORN: RIMFAXE
Ruim vier jaar na het album ‘Grimborg' (MWCD 4040) komt het Finse (maar Zweeds sprekende) gezelschap Gjallarhorn eindelijk met een nieuwe cd. Er zijn wat personeelswisselingen geweest, maar zangeres/violiste Jenny Wilhelms is nog altijd het opmerkelijke middelpunt. Het gebruik van ‘exotische' instrumenten is bijna geheel verdwenen. Wie dacht dat dit ten koste zou gaan van de mysterieuze betoverende ‘Gjallarhorn-sound' heeft het mis. Wat Gjallarhorn, en dan met name sirene Jenny, en producer Martin Kantola hier neerzetten is pure magie. De invloed van Bruce Swedien (bekend van zijn werk met o.a. Michael Jackson en ontelbaar veel andere grote namen uit de pop/rock) als ‘sonic designer' is zeer herkenbaar: van orkestraal tot fluisterzacht, verraderlijk verslavend. Prachtplaat!
Er staan al enkele optredens van Gjallarhorn gepland voor februari in België.
label: Westpark • file under: world/Finland • cd: 87130

ENSEMBLE ROUDANIYAT: AL-HAL. VOICES FROM TAROUDANT
Taroudant is een Arabisch-sprekende stad, midden in Berbergebied en strategisch gelegen op een belangrijke handelsroute. Toch is het een van de weinige steden in Marokko wier muzikale traditie intact gebebleven is. Ensemble Roudaniyat bestaat uitsluitend uit vrouwen. Zij zingen religieuze trance-opwekkende sufi-liederen, maar ook de traditionele liederen die horen bij begrafenissen, huwelijken en andere belangrijke sociale gebeurtenissen. De vrouwen begeleiden zichzelf op percussie, die vaak een opzwepend effect heeft. Het ensemble is regelmatig te gast op allerlei podia in Europa en wint iedereen voor zich met haar  finesse, authenticiteit en onbevangenheid. Dat werd onlangs weer eens bewezen op het Belgische Sfinks-festival, waar de groep onthaald werd op een staande ovatie.
label: Zimbraz • file under: world/Marokko • cd: MWCD 3025

GREG BROWN: THE EVENING CALL
Er is de afgelopen tijd heel wat veranderd in het leven van de Amerikaanse singer/songwriter Greg Brown. Zijn vrouw Iris DeMent schonk het leven aan een prachtige dochter, maar hij verloor ook zijn vriend en medeoprichter van het Redhouse-label Bob Feldman. ‘The Evening Call' is opgedragen aan Bob en klinkt zeer ingetogen. Voor ons nu al de cd voor de aankomende herfst. De productie en de gitaarbijdrage van Bo Ramsey verdienen extra aandacht. Prachtplaat!
label: Redhouse • file under: singer-songwriter • cd: RHRCD 198

JOHN GORKA: WRITING IN THE MARGINS
Val je eenmaal voor zijn donkere stem, dan zijn al de albums van de Amerikaanse singer/songwriter Gorka aanraders. Voor de muziekliefhebber die ook van mooie arrangementen en subtiele samenzang houdt (met o.a. Lucy Kaplansky, Nancy Griffith en Kathleen Johnson) is Gorka's nieuwe cd ‘Writing In The Margins' niet te versmaden. Dé cd om met deze muzikale genius kennis te maken.
label: Redhouse • file under: singer-songwriter • cd: RHRCD 194

THE ROUGH GUIDE TO THE MUSIC OF MALAYSIA

Maleisië heeft een ongekend aantal invloeden in haar muziek opgenomen. Arabische muziek en instrumenten werden al in de 14e eeuw verwerkt. De Portugezen brachten accordeon, viool en percussie, de Britten films, Chinese opera en theater uit Bombay. En dan hebben we nog stijlen als dangdut (al of niet gemengd met bhangra!) en moderne pop/rock Samensteller Paul Fisher heeft aansprekende voorbeelden gekozen waarin al deze elementen herkenbaar zijn. Verrassend mooie plaat!
label: World Music Network • file under: world/Maleisië • cd: RGNET 1176

THE ROUGH GUIDE TO WEST AFRICAN GOLD

De jaren ‘50 tot ‘80 gelden als ‘gouden jaren' voor West-Afrikaanse muziek. Highlife, mbalax, jali, afrobeat: in deze periode werd memorabele muziek gemaakt. E.T. Mensah, Bembeya Jazz, Eric Agyeman, Orchestre Baobab en Orchestre Rail Band zijn enkele aansprekende namen die op deze sprankelende compilatie vertegenwoordigd zijn.
label: World Music Network • file under: world/Afrika • cd: RGNET 1173

VARIOUS: CLASSIC CANADIAN SONGS
Deze compilatie is samengesteld uit de Smithsonian-archieven en geeft een beeld van de diversiteit aan tradities in Canada: Ierse reels, square dances uit Quebec, muziek van de Cree en Nootka, Yiddishe liederen, Gaelic ballads en de kunst van het elandroepen! Natuurlijk weer met een  goed gedocumenteerd boekje, zoals het een Smithsonian-cd betaamt.
label: Smithsonian Folkways • file under: folk/Canada • cd: SFCD 40539