Image

Spaans label Resistencia:
hedendaags traditioneel

- door Martijn van Gessel -
Resistencia is een Spaans label dat zich bezig houd met het uitbrengen van Spaanse folkmuziek. De muzikale tradities van specifieke regio's worden door het label in leven gehouden.
Alleen al deze daad is een vorm van verzet in een wereld waarin regionale, en soms zelfs nationale, culturele uitingen worden verdrongen door de massa cultuur die via de satelliet- en kabeltelevisie en het internet vrijwel iedere woonkamer in de Westerse wereld (en daarbuiten) binnendringt. Verzet is echter niet zinloos.
Globalisering heeft als tegen reactie dat veel mensen, waaronder jongeren, zich weer bewust worden van hun identiteit en opnieuw gaan zoeken naar hun culturele wortels.
Traditioneel is weer modern. Neem Resistencia als een Spaans voorbeeld van hoe mensen streven de traditie terug te brengen in het bewust zijn en dagelijks leven van de moderne mens.

Het Resistencia label begon in 1995 vanuit een behoefte om de productie en ondersteuning van artiesten in eigen hand te houden. Het label wilde muziek uitbrengen en artiesten een kans geven zonder dat daarbij de muziek onder invloed staat van grote labels en boekingsbureau's. De cd's die het kleine label uitbrengt worden gedistribueerd door vergelijkbare onafhankelijke labels wereldwijd. Zelf distribueert Resistencia ook de releases van andere folklabels van over de hele wereld in Spanje.
Door het uitbrengen van traditionele muziek uit diverse Spaanse regio's probeert het label een halt toe te roepen aan de globalisering. Regionale culturen dreigen te verdwijnen onder invloed van de massa cultuur die via moderne communicatie technologieën vrijwel geen uithoek van wereld onberoerd laat. De tegenreactie is aandacht besteden aan de eigen traditie en geschiedenis.
Veel jonge mensen hebben een hernieuwde interesse in de historie van hun cultuur. Dit is te verklaren omdat het moeilijk is een identiteit te vormen een wereld waarin immer veranderende symbolen de enige vorm van spiegeling lijken te zijn.
Hoe dan ook, Resistencia brengt de tradities van de regio's Galicië, Asturië, Baskenland, Catalonië, Valencia, Andalusië en Murcia opnieuw tot leven.
Hoewel het label zich sterk maakt voor de traditie is ze wel modern georiënteerd. Veel muzikanten waarvan ze muziek uitbrengen zijn jonge mensen. Jongeren (lees oudere jongeren van 25 jaar en ouder) in Spanje zijn, net als in veel andere landen, in toenemende mate geïnteresseerd in folk muziek. Resistencia doet haar best om deze groep luisteraars te bereiken. Door de muziek van Mercedes Peón, Xosé Manuel Budiño en Faltriqueira heeft een hele generatie traditionele muziek opnieuw ontdekt.
Door heel Spanje wordt de muziek van muzikanten als Kepa Junkera en La Bottine Souriante enthousiast ontvangen. Jongeren zijn het blijkbaar steeds meer beu dezelfde standaard muziek op radio en televisie te horen en te zien en gaan opzoek naar echte muziek met betekenis en emotie.
De eigenlijke aanstichter van deze revival is Carlos Nuñez, een muzikant uit Galicië, een noord Spaanse regio. Deze regio, en ook Asturië, hebben Keltische achtergronden, waardoor deze muziek ook als eerste buiten Spanje positief ontvangen werd in bredere kringen. Het klinkt namelijk herkenbaar voor Noord - Europeanen.
Bands op Resistencia die duidelijke Keltische invloeden hebben zijn onder andere Tejedor, een jonge groep behorende tot de Asturische traditie, en Alboka, een Baskische groep, die een Ierse muzikant in de bezetting hebben. Toch is Spaanse en Keltische muziek goed uit elkaar te houden door klankkeur, ritmes en de zangstijl. Resistencia houdt zich strikt bezig met Spaanse traditionele muziek, dus echt Keltische muziek is niet te vinden in hun catalogus.
Zoals gezegd oriënteert Resistencia zich met name op de moderne ontwikkelingen binnen de Spaanse traditionele muziek. Xosé Manuel Budiño speelt bijvoorbeeld Galicische muziek met een duidelijk pop en rock karakter. Mercedes Peón, die eerst in de band van Xosé Manuel Budiño speelde, brengt op haar debuut plaat Isué een soort powerfolk ten gehore, krachtige folkrock die soms aan de intensiteit van Hedningarna doet denken. Een andere band Faltriqueira, bestaande uit vijf jonge vrouwen, vermengt de Galische traditie van de pandereteiras met pop invloeden. Maar ook een groep als La Musgaña, uit de regio Kastilië, die al tien jaar bestaat weet de traditie een fris en modern imago te geven door luchtige folk te spelen.
Voor het label is vooral van belang dat de muzikanten de traditie een innoverende impuls geven en daarnaast kwaliteitsmuziek spelen met echte en oprechte emotie. Resistencia blijft opzoek naar nieuwe muzikanten die de traditie een warm hart toe dragen.
Binnenkort zal er onder andere een plaat verschijnen van Javier Muguruza, een Baskische singer-songwriter.
Door nieuwe muzikanten een kans te geven zich te laten horen en door hun muziek wereldwijd te promoten blijft Resistencia zich verzetten tegen een eenzijdige massa cultuur die ons wordt opgedrongen. Kennis van de eigen historie en respect voor de traditie hoeft niet oubollig te zijn. Zeker muziek heeft de potentie in zich om dat idee te doorbreken en mensen opnieuw kennis te laten maken met hun achtergrond. In Spanje is er in ieder geval een klein groepje mensen dat daar hard aan werkt. Maar in meer landen zijn jonge mensen bezig hun eigen historie en culturele erfgoed te ontdekken en dat nieuwe leven in te blazen. Verzet is zinvol.
zie ook http://www.edires.com/