Het project  Zuiderwind/Southern Wind trekt komende maand langs tal van Vlaamse podia, maar gaat eerst voor drie concerten naar Zuid-Afrika. Het gaat om dampende Zuid-Afrikaanse muziek in een Westers arrangement: stokoude songs van Miriam Makeba in een nieuw kleedje en township muziek van topniveau. Een aantal muzikanten van het Belgsiche Olla Vogala werkt daartoe samen met een gedreven Afrikaanse gitarist, een percussionist uit Mozambique en drie jonge Zulu zangeressen en een zanger. Dit unieke project is vastgelegd op de cd Zuiderwind (EMI), die tijdens de komende tournee wordt voorgesteld.

Het project kende een klein jaar geleden een overweldigende premiere tijdens het Brugge Festival. Onder leiding van de Zuidafrikaanse zangeres Stella Khumalo en de Vlaamse componist/arrangeur Wouter Vandenabeele bleek Zuiderwind/Southern Wind toen een cocktail met het grootste respect voor de originele ingrediënten. Onze recensent Henk schreef er toen ondermeer het volgende over:

...Zuiderwind is een speciaal project dat is opgezet door Jo Van Driessche (Rembetika vzw) en Wouter Vandenabeele (Olla Vogala). (...) Samen met de Zuid Afrikaanse zangeres / zangpedagoge Stella Khumalo selecteert Vandenabeele in Zuid Afrika na een auditie vier piepjonge stemmen. Drie meisjes Mpumi Mkhawanazi, Cindy Ngidi en Thembi Mazibuko en een jongen Simon Samukelo Dube. (...) Met name de kleinste van het stel, Mpumi, dient zich aan als een nieuwe Myriam Makeba. Ook meegekomen zijn  gitarist Lungile Phatho (typische springerige vrolijke Afrikaanse stijl op elektrische gitaar) en percussionist Isaias Lazaro Nhacocome. Maar zij staan evenals de zes Olla Vogala's duidelijk in de schaduw van de vier stemmen. Wat een vitaliteit! En wat een prachtige typische Zuid-Afrikaanse driestemmige harmonieën. De gospel Mphefumlo maakt heel wat los in de zaal, er volgt een ware ovatie, terwijl het concert nog lang niet voorbij is. De jonkies ondergaan het beschroomd. Zoals ze telkens wanneer ze niet zingen een bedeesde indruk maken. Zodra de muziek begint komen ze echter in beweging en stralen hun ogen. Waar de muziek in vorige projecten van Olla Vogala, zoals het Marokkaanse vorig jaar, nog duidelijk een Olla Vogala signatuur kende, was daar nu in het merendeel van de nummers nauwelijks sprake van. De band speelde geheel in dienst van de zang. Knap werk dus van An Niepold (accordeon), Luc Vanden Bosch (drums), Mark Demaeseneer (sax), Arne Van Dongen (contrabas), Frederik Heirman (trombone) en Wouter Vandenabeele (viool, mandoline)...

Concertdata:  
4 oktober 19u: Bassline, Johanneburg, Zuid Afrika
6 oktober 19u : Birchwood, East Rand, Zuid Afrika
8 oktober 16u : Ipelegeng, Soweto, Zuid Afrika
12 oktober Leuven Stadsschouwburg, 20u
13 oktober Lier C.C. De Mol, 20u15
14 oktober Turnhout De Warande, 20u15
20 oktober benefiet handelsbeurs Gent
21 oktober Dilbeek ,Westrand, 20u30
24 oktober Hasselt C.C. De Cirk, 20u
26 oktober Scherpenheuvel CC Den Egger, 20u
27 oktober Aalst, De Werf, 20 u
28 oktober Kosksijde, cc Casino, 20 u
31 oktober Peer C.C. 't Poorthuis, 20u30
1 november Zuiderpershuis, Antwerpen, 20u30
2 november Brugge Stadsschouwburg , 20u
3 november Ieper,Stadsschouwburg, 20u15
 
Zie ook www.garifuna.be/voorstelling2007.asp.