-door Martijn van Gessel-
Onlangs zijn er twee heruitgaves verschenen van de band Nový Svĕt. Een ongrijpbare band die vanuit de post-industrial wereld muziekliefhebbers bestookt met hun unieke mix van (mediterrane) folk en experimentele muziek. Deze heruitgaves en het feit dat de band binnenkort voor de eerste keer in Nederland optreedt is een mooie gelegenheid hun muziek onder de aandacht te brengen.


Sinds 1997 trekt Nový Svĕt door de muziekwereld. Vooral in de (post) industrial kringen maakte de band in korte tijd naam. Hun experimentele muziek met surrealistische sfeer en jazzy ondertonen heeft sindsdien echter in beperkte mate een bredere
publieksgroep bereikt.  

Gewapend met (akoestische) gitaar, accordeon, samples en loops, draaitafels en alles wat zich verder leent voor het maken van muziek en geluid, maakt de groep op DaDa-istische manier muziek met de sfeer van een eindeloze mediterrane nacht. Of anders gezegd en
zonder de band te beledigen: het geluid van Nový Svĕt is het best te omschrijven als dat van een Manu Chao die avant-garde aspiraties heeft.

Soms is het resultaat overwegend donker en dreigend zoals op Faccia a Faccia uit 1999. Deze plaat is net opnieuw uitgebracht op cd door het eigen label van de band, Nekofutschata. Een nummer als Puro Rumore / Puro Amore is typerend voor de plaat met zijn vervreemdende en psychedelische klanken en verknipte structuur.

Heel anders is Fin.Finito.Infinito. Deze plaat is oorspronkelijk uitgebracht in een oplage van 77 exemplaren op vinyl. Nu is er een normale cd versie verschenen, ook op het eigen label van de band.

De plaat begint lieflijk en breekbaar met akoestische gitaarliedjes en ontwikkeld zich tot een dromerig geheel met her en der een licht onheilspellende sfeer. Echter Fin.Finito.Infinito  is vooral een rustige, sfeervolle en vriendelijk klinkende plaat.

Deze twee heruitgaves zijn slechts twee platen uit het zeer uitgebreide repertoire van de band. Niet gebonden door een stijl of een enkele taal staat Nový Svĕt garant voor een diversiteit aan klanken. Als je echt gaat luisteren en je gaat verdiepen in hun werk zul je van alles tegen komen, van bombastisch tot ambient en van poetisch tot agressief. De heruitgaves van Faccia a Faccia en Fin.Finito.Infinito zijn in ieder geval een mooi startpunt voor geïnteresseerden.

Nový Svĕt treedt vrijwel nooit op en een conert is dan ook een zeer exclusieve aangelegenheid. Zondag 29 oktober speelt de band in De Kelder in Amersfoort tijdens de tweede editie van Pop Terrible. Als voorprogramma is er dan een tevens exclusieve performance van het theatrale ambient project His Divine Grace.

Homepage Novy Svet: www.artcraf.it/novysvet.htm.

Meer informatie over het optreden in Nederland:
www.enfant-terrible.nl/popterrible.htm