In haar persmailing meldt Liesbeth Puts van Music & Words een nieuw spel, The Quest, met Maddy Prior (Steeleye Span), en er zijn nieuwe uitgaven van o.a. Moya Brennan, Michael de Jong en Los Gaiteros De San Jacinto.
Nieuws
Het Engelse label PARK Records heeft een origineel concept bedacht: The Quest. Steeleye Span-zangeres Maddy Prior zal met haar muzikanten een reis maken langs alle plaatsen die een releatie hebben met Koning Arthur en de Heilige Graal. Zij wordt daarbij gevolgd door een camerateam. Fans van Steeleye Span, maar ook liefhebbers van games, worden opgeroepen om een bijdrage te leveren in de vorm van een gedicht of een schilderij. Meer details over dit originele project is te vinden op: http://www.graillegend.com/.

Nieuwe releases
MOYA BRENNAN: SIGNATURE
‘The Voice Of Clannad', wordt er vaak ten overvloede aan haar naam toegevoegd. De Ierse zangeres Moya Brennan zorgde samen met haar zus Enya in de jaren zeventig en tachtig voor de samensmelting van de traditionele Keltische muziek en pop, maar ze kan heel goed op eigen benen staan. Haar, volledig zelfgeschreven, nieuwe cd laat horen dat we met een uitzonderlijk talent te maken hebben. Traditionele en akoestische instrumenten als de uilleann pipes, bodhran en harp worden naadloos samengevoegd met  gitaar, drums en natuurlijk haar prachtige stem. De sfeervolle arrangementen ten slotte maken de nummers tot ware pareltjes. Aanrader!!! .
label: MW Records • file under: pop/Keltisch • cd: MWCD 1018

MICHAEL DE JONG: THE GREAT ILLUSION
Michael de Jong (USA/NL) mag zonder terughoudendheid de ‘grand old man' van de Nederlandse roots/singer-songwriterscene genoemd worden. Een introductie is dan ook niet nodig. Zijn creativiteit is de laatste tijd groot en bereikt met ‘The Great Illusion' een voorlopig artistiek hoogtepunt. Met zo nu en dan eens een verwijzing naar Dylan heeft Michael toch een geheel eigen stijl, te karakteriseren als authentiek, intens en ontboezemend. Geen vrolijke cd, maar eerlijker dan zo worden ze zelden gemaakt.
label: MW Records • file under: singer/songwriter/blues • cd: MWCD 1017

BELA LAKATOS & THE GYPSY YOUTH PROJECT: INTRODUCING BELA LAKATOS
‘Het muzikale verhaal van de Hongaarse roma-jeugd' is een mooie aanduiding voor dit nieuwe deel in de ‘Introducing-serie' van World Music Network. In 1998 richtten de Hongaarse zanger/arrangeur Bela Lakatos en Gusztav Varga (leider van Kalyi Jag) het project ‘Temipe' (= jeugd in het Roma) op. Jonge muzikanten met Roma als moedertaal zorgen op deze manier dat de traditionele liederen uit de regio Szabolcs-Szalmar-Berog behouden blijven voor het nageslacht. Het resultaat is deze verrassende, zeer vrolijk en fris klinkende cd.
label: Introducing • file under: world/Hongarije/gipsy • cd: INTRO 106

VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO YODEL
Nee, niet meteen door naar de volgende titel! De Rough Guides kennende is dit natuurlijk weer een bijzondere verzameling geworden, samengesteld door Bart Plantenga die enkele jaren geleden een zeer goed ontvangen boek over jodelen schreef. Hij koos een leuke jodelpersiflage van Christine Lauterburg, jodeldub, de Ho'opi'i Brothers, Bollywood- en Tuva-jodels, Gillian Wlech, legende Kenny Roberts en natuurlijk ook het echte werk uit Zwitserland!
label: World Music Network • file under: roots • cd: RGNET 1174

VARIOUS: WEST AFRICA. TH!NK GLOBAL
Th!nk Global is een nieuwe sub-serie Rough Guides. Deze cd's worden samen met Amnesty en Oxfam uitgebracht om armoede te bestrijden en mensenrechten te verdedigen. Tevens wordt gepoogd een bijdrage te leveren aan het milieu door een unieke verpakking van 100% gerecycled materiaal. Met een nieuwe vormgeving mikt het label duidelijk op een ander publiek. Op West Africa staan o.a. Daby Balde, Nuru Kane, Baaba Maal, Issa Nagayogo e.v.a.
label: World Music Network • file under: world/West-Afrika • cd: RGNET 1169

VARIOUS: BELLYDANCE. TH!NK GLOBAL
In samenwerking met Oxfam is dit tweede deel uit de nieuwe subserie opgezet. Ook deze cd's zijn uitgebreid van informatie voorzien. De samensteller meldt voor de dansers dat de tracks dusdanig op elkaar volgen dat ze passen bij een dansuitvoering. De luisteraars kunnen genieten van o.a. Mahmoud Fadl, Omar Faruk Tekbilek en legende Sami Nossair.
label: World Music Network • file under: world/buikdans • cd: RGNET 1161

LOS GAITEROS DE SAN JACINTO: UN FUEGO DE SANGRE PURA
Een gaita-ensemble bestaat uit twee fluitisten en meerdere percussionisten en wordt vaak gezien als de belangrijkste erfenis van de costeño-cultuur (kustbewoners). Deze groepen speelden vaak nachtenlang op feesten, waarbij de cumbia, de puya en de porro het meest gespeeld werd. Vanuit deze traditie heeft de cumbia de moderne danszalen over de hele wereld veroverd. Aan de hand van deze gaiteros, de belangrijkste groep momenteel in Colombia, en het uitstekende boekje valt er een hele nieuwe wereld te ontdekken.
label: Smithsonian Folkways • file under: world/Colombia • cd: SFCD 40531