In haar persmailing meldt Liesbeth Puts van Music & Words deze maand een tour van Anuna in december en nieuwe releases van o.a. Fling, Sharon Shannon en Gerard van Maasakkers. Van deze laatste is vanaf deze week een dvd van zijn programma Achterland beschikbaar, in januari verschijnt de cd die bij de nieuwe voorstelling Zicht hoort.

In december komt Anuna op tour. Dit 13-koppige Ierse koor is wereldberoemd geworden met haar prachtige stemmen, maar vooral de bijzondere combinatie van middeleeuwse muziek en Keltische ballades. De kwaliteit van de zang en de arrangementen is dermate hoog dat de groep zelfs in de klassieke charts in Engeland terecht komt.

NIEUWE RELEASES
SHURA LIPOSVSKY: TSART - TENDERNESS IN WORD AND SOUND
Shura Lipovsky behoort zo langzamerhand tot de bekendste zangeressen van het jiddische en Joodse lied in Europa. En ook daarbuiten groeit haar faam als zangeres, danser, vertelster en leraar. Het is al een flinke tijd geleden dat haar laatste cd verscheen (Heroes and poets, EXED 7). ‘Tsart' is een zeer fraaie collectie ingetogen liederen, van jiddische, sefardische of zelfs Armeense oorsprong dan wel gedichten op muziek gezet. Samen met violiste Monique Lansdorp en cimbalomspeler Jan Rokyta wordt een brug geslagen tussen joodse en klassieke muziek. Extra vermelding verdient het mooi vormgegeven boekwerk, waarin afgedrukt enkele schilderijen van Shura's moeder Coby Lipovsky de Konink. In al zijn kwetsbaarheid een indrukwekkend album.
label: Fréa Records • file under: yiddisch • cd: MWCD 4056

HUSSEIN AL A'DHAMI: MAQAMS IN DIVINE ENCHANTMENT
Tot voor enkele jaren waren cd's met  traditionele maqams uit Irak dun gezaaid. Wij hebben een jaar of twee geleden de cd's van zangeres Farida & The Iraqi Maqam Ensemble opnieuw uitgebracht. Een van die cd's (Classical Music of Iraq, MWCD 1015) is in de nieuwe editie van de onvolprezen Rough Guide to World Music opnieuw een ‘top recommendation' binnen de sectie Irak!
The Iraqi Maqam Ensemble resideert in Nederland en verzorgt op deze cd van Hussein Al A'dhami, de beroemdste Irakese maqam-zanger van deze tijd, ook de begeleiding. Het cd-hoesje bevat naast een korte uitleg van de maqam-opbouw en de introductie van Al A'dhami ook de teksten in zowel het Engels als in het Arabisch. Prachtige intense muziek en zang
label: Papyros Records • file under: world/Irak
cd: MWCD 5016 • upc: 8712618501627 • EUR 11,85

GERARD VAN MAASAKKERS: ACHTERLAND THEATERREGISTRATIE
Dit is een registratie van Gerard's zeer goed ontvangen theatertour ‘Achterland'. Natuurlijk ook extra's op deze dvd, waaronder de uitzending van het KRO-programma ‘De Wandeling' en twee clips.
label: -I-C-U-B4-T- • file under: Nederlandstalig/populair • dvd: CUP 8031

FLING: LOST IN DUNKINEELY
Er zijn talloze Nederlandse bandjes die Ierse muziek spelen, meer en minder succesvol. Een van de groepen die met kop en schouders boven de rest uitsteekt is Fling. Hun vorige cd (The Blackbird, CUP 8016) was een groot succes in Frankrijk en kreeg zelfs in gezaghebbende bladen als fRoots lovende recensies. Nu is er de opvolger, die door FolkForum al betiteld werd als ‘verpletterend'! Fling grossiert niet in up-tempo instrumentalen, maar kiest prachtig melancholieke ballades of zet gedichten van bv. Yeats op muziek. Zangeres Annemarie de Bie is top, een aanwinst voor de groep. Fling is volwassen geworden en kan meespelen in de internationale divisie!
label: -I-C-U-B4-T- • file under: folk/Ierland • cd: CUP 8032 

SALLY NYOLO: STUDIO CAMEROON
De Kameroenese zangeres Sally Nyolo werd bekend als een van de zangeressen van de in België residerende groep Zap Mama en als zangeres bij Toure Kunda. In 1996 verscheen haar eerste, zeer goed ontvangen, solo-cd. Met ‘Studio Cameroon' (haar vijfde) wil Sally de locale muziekscene ontwikkelen. De cd is opgenomen in haar eigen studio in Kameroen met alleen lokale muzikanten. Het gehele project heeft 8 jaar in beslag genomen! Het resultaat klinkt verbluffend ontspannen en (o.a. door het gebruik van traditionele instrumenten en traditionele songs) zeer authentiek. Verrassend mooie cd!
label: Riverboat Records • file under: world/Kameroen
cd: TUGCD 1043 • upc: 0605633004328 • EUR 12,35

SHARON SHANNON & BIG BAND: LIVE AT DOLANS
Na het grote succes in Ierland (dubbel-platina!) van haar verzamelcd ‘The Sharon Shannon Collection 1990-2005' (DLCD 12) ging de fabuleuze Ierse accordeoniste op tour en werd overweldigd door de vraag naar cd en dvd van deze optredens. Met nog een flink stel vrienden nam ze vervolgens haar progrmma op en bracht dit op dubbelcd uit. Banjovirtuozen Gerry O'Connor en Mary Shannon, Damien Dempsey, Declan O'Rourke, Dessie O'Halloran en nieywe talenten Jack Maher en The Brennan Sisters, zij allen leveren, naast Sharon en haar vaste band, een bijdrage aan deze swingende en zeer overtuigende cd.
Leverbaar als cd en dvd. De dvd heeft maar liefst 156 minuten concert en extra's, waaronder een aantal interviews. De dvd heeft in Ierland de eerste plaats op de dvd-charts bereikt en daarmee U2 achter zich gelaten!
label: The Daisy Label • file under: folk/Ierland

VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO LATIN-ARABIA
De relatie tussen latin en Arabische muziek begon niet met een hit van Shakira, maar ontstond al in de 9e eeuw in Andalusië. Hier ontmoette de Arabische wereld de Latijns-christelijke traditie in Spanje en tot op heden blijft er intensief contact tussen Spanje, Afrika en het Spaans-sprekend Caraibisch gebied. Hier worden buikdans, flamenco en salsa naadloss samengevoegd! Op deze cd horen we Salamat, Emil Zhrihan, Benjamin Escoriza (Radio Tarifa), Maurice El Medioni e.v.a.
label: World Music Network • file under: latin/Arabisch • cd: RGNET 1175

VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO THE MUSIC OF SOUTH AFRICA

Dit is de opvolger van RGNET 1020, die nu vervallen is. Op deze compilatie weer wat bekende namen als Busi Mhlongo, Mahlathini & The Mahotella Queens, Ladysmith Black mambazo, Miriam Makeba en Lucky Dube. Ook jonge artiesten als Lesego Rampolokeng, Yvonne Chaka Chaka en Chicco hebben een plekje op deze cd gekregen. Een leuke verrassing is Lucky Dube als zijn alter ego ‘Oom Hansie' die in het Afrikaans zingt.
label: World Music Network • file under: world/Zuid-Afrika • cd: RGNET 1178