The Ballroomquartet bestaat exact vijf jaar. Om dat te vieren brengt het viertal als voorbode van zijn tweede full-cd (release 2007) de maxisingle The Thin Line uit. Volgens eigen zeggen is deze plaat gedurfder en met meer visie dan ooit: Ballroomquartet klinkt als nooit tevoren.

The Ballroomquartet is opgericht in het najaar van 2001. Een jaar later winnen ze de muziekwedstrijd Rockvonk. Met het mini-album Ballroom on the Rocks (2002) en de single Death Valley (2003) gaat de bal voor het viertal aan het rollen. Ze spelen in de AB en staan onder meer op Brosella, Dranouter en Fonnefeesten. In 2004 brengt de groep zijn eerste full-cd Surfing Sufi uit. Onze recensent Paul schreef daarover: Ik ben ook zwaar onder de indruk van de manier waarop Ballroomquartet effecten/samples integreert in haar muziek. Geen goedkoop effectbejag maar integraal onderdeel van de muziek en daardoor verrijkend. En vergis je niet, het merendeel van die effecten komt echt uit het akoestisch instrumentarium.

The Ballroomquartet creëert zijn sound met een ongewone combinatie van instrumenten en invloeden. De akoestische basisinstrumenten - accordeon, mandoline, viool, contrabas en drums - worden op alle mogelijke manieren vervormd, wat resulteert in een cinemascopische mélange van dance, trance, oosterse wereldmuziek, roots en rock. Effecten, synthesizers, vocoders en allerlei elektronica geven hun muziek een eigentijds en bij momenten experimenteel karakter.

Op het nieuwe werk worden akoestische instrumenten (accordeon, mandoline, viool) nog steeds vermengd met allerlei elektronica, maar de sound van het viertal gaat nog verder dan op zijn debuut-cd Surfing Sufi, zo laten ze weten. Rock en folk zijn nog prominent aanwezig maar de nieuwe inbreng van vocoders, theremins en iets wat op zang en synths lijkt, zorgt vóór het aanbreken van carnaval al voor filmische taferelen in de Londense suburbs en spontane rave-parties in het Hindoekoesjgebergte van Afghanistan. Voor productie en opname tekent The Ballroomquartet zelf, de mix wordt verzorgd door Raf Roesems van Alamo Sound Services. Van de single kunt u alvast proeven en eten indien gewenst op de legale downloadshop www.belgianmusiconline.be, waar ook het voorgaande werk van de groep te downloaden is.

The Ballroomquartet bestaat uit Andries Boone (mandoline, viool en gitaar), Rony Deprins (accordeon, synths, stem), Jasper Hautekiet (contrabas en elektrische bas) en David Vertongen (drums, percussie, samples).

Zie ook: www.ballroomquartet.com.