Het is afgelopen met de kopieerbeveiliging op muziek-cd's. EMI is er onlangs als laatste mee gestopt. De kosten wogen niet op tegen de resultaten. Bovendien konden de beveiligde schijfjes in sommige apparaten niet worden afgespeeld. Toch gaat de strijd tegen illegale muziekhandel voort. Zo maakte de Stichting Brein bekend dat afgelopen jaar 115 Nederlandse sites waar mensen muziek en films konden uitwisselen verwijderd te hebben van internet.

Sony BMG moest in 2005 miljoenen cd's terugroepen wegens een omstreden kopieerbeveiliging. Software installeerde zich heimelijk op computers. Daardoor konden virusschrijvers misbruik maken van zwakke plekken in de kopieerbeveiliging en controle krijgen over de computer. De kopieerbeveiliging op cd's mag niet worden verward met het slot op muziekbestanden die via het internet worden gekocht. Die beveiligingssoftware bestaat nog steeds.

Het afgelopen zorgde de Stichting Brein, die piraterij op het internet aanpakt, voor sluiting van ruim honderd illegale uitwisselsites. Bij deze sites waren ruim anderhalf miljoen mensen geregistreerd, aldus Brein. In het vorige jaar is het netwerk van zogeheten P2P-sites in Nederland bijna volledig opgerold, stelt de stichting. "De grootste slag is geslagen", zegt Brein-directeur Tim Kuik. Voor dit jaar richt de stichting zich op mensen die in het buitenland wonen en van daaruit sites die ook in Nederland actief zijn beheren.

Brein ondernam vorig jaar meer dan twaalfduizend keer actie tegen piraterij. Ruim achtduizend keer werden advertenties voor illegale films en muziek verwijderd. Enkele tientallen keren werden sites strafrechtelijk vervolgd. Deze aantallen komen volgens Kuik overeen met die van twee jaar geleden. De boetes die werden opgelegd varieerden tussen enkele duizenden euro's tot 110.000 euro.