Het komende halfjaar is er eindelijk een opleving in de CD productie van Nederlandse folkgroepen. Er staan cd's op stapel van Lirio en Wè-nun-Henk, maar ook enkele themaprojecten, waaronder een album gemaakt aan de hand van heruitgegeven speelmansboeken, met Madlot, Twee Violen en een Bas, Lirio en Tjane. Peter Koene maakte een overzicht.

Vooral op het gebied van traditionele muziek valt er één en ander te verwachten. Zo verschijnt op het Syncoop label een CD die geheel gewijd is aan de 18e eeuwse muziekuitgave "Hollantsche Schouburgh". Enkele jaren geleden werd dit boekwerk opnieuw uitgegeven door Driekoningen te Enkhuizen, de uitgeverij van Cor van Sliedregt, die een deel van dit materiaal nu met zijn groep De Zoete Inval heeft vastgelegd. Op 11 maart vindt de presentatie plaats.

Peter Koene en Ariëtte Zuidhoff komen met een unieke productie, een plaat vol Nederlandse balladen. Nooit eerder werd een LP of CD volledig aan lange, verhalende liederen gewijd. Voor de opnamen kregen zij muzikale assistentie van Guy Roelofs, Hester de Boer, Frieda Zuidhoff en Lirio's Wouter Kuyper. De presentatie van "Galgeveld", zoals de CD gaat heten, is op zondagmiddag 22 april.

Op initiatief van Guy Roelofs wordt een CD gemaakt aan de hand van de door de Stichting Volksmuziek Nederland heruitgegeven speelmansboeken. Vier gerenommeerde maar totaal verschillende groepen werken hieraan mee, te weten Madlot, Twee Violen en een Bas, Lirio en Tjane. De manuscripten-CD zal ten doop gehouden worden op zondagmiddag 6 mei.

"Over liefde en andere duivels"  wordt de titel van de langverwachte nieuwe CD van Wè nun Henk, waarvan de opnamen vrijwel zijn afgerond. (Zie ook dit artikel [red].) De CD van Lirio ligt zelfs al bij de perserij, dus het zal niet lang meer duren voor we kunnen beluisteren wat beide groepen gepresteerd hebben.

En tenslotte moet dit jaar toch ook eindelijk de CD box met veldopnamen van Ate Doornbosch (Onder de Groene Linde) uitkomen, een samenwerkingsproject tussen het Meertensinstituut en Music & Words. Al met al heel wat om naar uit te zien. Uiteraard houden we jullie op de hoogte over nadere details.