Na de cd's Cuba Blues (met Los Bomberos) en Altied Onderwegens presenteert de Groningse singer-songwriter Harry Niehof (52) begin april opnieuw een Groningstalig album: Strak is t weer janken. In het Dagblad van het Noorden schrijft Bouwe van Norden dat Niehof daarmee  het westen links laat liggen. Niehof zegt tegen de interviewer: "Alles in de streektaal vinden ze daar toch boers..."

"Ik ben geen ambassadeur van het Gronings. Ik schrijf Groninger teksten, omdat ik mij in de streektaal het best kan uitdrukken," zegt Niehof. "Het Gronings is een deel van mijn wezen, maar iets als ‘mijn platteland, wat hou ik van jou', zul je mij niet horen zingen. (...) Door in het Gronings te schrijven en te zingen, heb ik veel over mijzelf ontdekt. Ik weet nu dat mijn wortels hier liggen. Al ga ik af en toe wel heel graag een poos naar Spanje..."

‘Strak is t weer janken' bevat 12 nummers vol blues en folk, maar ook een enkele keer flamenco. Niehof wordt op zijn nieuwe cd bijgestaan door drummer Jan Pijnenburg (ex-Doe Maar), voormalig Time Bandits bassist Peter Smit en voormalig Jazzpolitie-toetsenist Herman Grimme.

Hier nog enkele passages uit het artikel van Bouwe van Norden in het Dagblad van het Noorden:

...de cd kent meer variatie dan het vrij ingetogen album ‘Altied Onderwegens'. Niehof noemt het een ‘muzikale kleurenwaaier'.  "Ik vind dat ‘Straks is t weer janken' veelzijdiger wordt. Sommige nummers zijn helemaal akoestisch en gaan in de richting van de folk, andere breng ik met een stevige ritme-sectie. Voor het sferische lied ‘Winter' heb ik zelfs een flamencotoonladder gejat," zegt de zanger/gitarist, wiens spel wordt geïnspireerd door onder anderen Ry Cooder. Hij laat een stukje van Winter horen. Een klaterend gitaargeluid, warm maar toch helder, ondersteunt Niehofs stem: t  vrust dat t  knapt / lucht is stoalblaauw en knisperschoon / verzwakte swoan zit vastvroren op t meer / was ik genoadig /  den sloug ik hom dood...

...Niehof wil zijn nieuwste nummers tevens  in Friesland, Drenthe, Twente en de Achterhoek spelen. Hij stuurt de cd daarom ondermeer naar de regionale omroepen in die gebieden. Hij treedt nu één tot twee keer per week op, maar hoopt daar op termijn drie keer van te maken. ‘Dan kan ik helemaal van mijn muziek leven, dat lijkt mij te gek",   zegt de Groninger, die nu om financiële redenen nog Engelse films vertaalt. Niehof die ooit in het Engels en het Nederlands zong (‘maar dat bekte niet') laat het westen links liggen...  

Zie ook www.harryniehof.com.