Op zondagmiddag 22 april presenteren Peter Koene en Ariëtte Zuidhoff de cd Galgeveld, een programma met Nederlandse balladen en verhalende liederen. De voorstelling begint om 14:00 uur in de Julius Röntgenzaal van de Biltse Muziekschool, De Kwinkelier 47 te Bilthoven. Ze stuurden het volgende persbericht.

Balladen maken deel uit van een orale traditie, waarin mensen lange verhalen vertelden en liederen zongen. De meeste balladen zijn vanuit de middeleeuwen overgeleverd; van sommige is echter geen enkele oude bron bekend De traditie van mondelinge overlevering is al bijna een eeuw - sinds de komst van radio en grammofoonplaat - uitgestorven. Het is geen gewoonte meer om lange teksten ten gehore te brengen of om daar naar te luisteren. Wij vonden het een uitdaging dit weer te leren en zo ten volle van deze liederen te genieten. Voor ons om deze veelstrofige verhalende liederen uit te voeren, voor u om er naar te luisteren!

Het programma wordt uitgevoerd door:
Peter Koene: zang, gitaar en mandoline
Ariëtte Zuidhoff: zang
Guy Roelofs: cister, gitaar, keyboard en percussie
Wouter Kuyper: harmonica, doedelzak
Hester de Boer: viool, altviool en gamba
Frieda Zuidhoff: sopraan-, alt- en tenorblokfluit

Peter Koene mag inmiddels wel als de éminence grise van de Nederlandse folk worden beschouwd. Hij maakte zijn eerste LP in 1969, werkte jarenlang bij Toneelgroep Proloog en maakt nu alweer geruime tijd deel uit van de groepen Madlot en FooFooBand. Traditionele muziek - en met name liederen - van de Lage Landen is zijn specialiteit.

Ariëtte Zuidhoff zong aanvankelijk klassieke koormuziek, totdat zij een aantal jaren geleden, bij de SVN in De Glind, de Nederlandse volksmuziek ontdekte. Daar ontmoette zij ook Peter Koene en sindsdien is zij vaste zangeres bij Madlot, waarin zij tevens harmonica speelt.

Hester de Boer begon op haar zevende met klassiek viool. Nadat ze op St. Chartier belandde, raakte ze echter verknocht aan de West-Europese volksmuziek. Ze verruilde haar Barokdocente voor folkdocent Jos Koning. Sindsdien maakt ze met haar viool de Balfolk podia in Nederland en omstreken onveilig!

Wouter Kuyper komt al van kinds af aan in Gooik en St. Chartier en niet zonder gevolgen. Inmiddels is hij één van de meest prominente Nederlandse folkmuzikanten. Met zijn harmonica en doedelzak is hij de drijvende kracht van de furore makende groep Lirio!

Guy Roelofs begon in 1972 met gitaarspelen maar is inmiddels multi-instrumentalist met de Ierse bouzouki als specialiteit. Na gespeeld te hebben in onder meer Pegasus en MAM richtte hij zich vanaf 1994 volledig op de Lage Landen folk, hetgeen resulteerde in Grond, Cadans der Getouwen en Tjane. (Guy Roelofs is tevens eigenaar van en producer in de FUAIME Studio.)

Frieda Zuidhoff is als blokfluitiste gespecialiseerd in barokmuziek. Ze speelde in diverse ensembles, waaronder het Amsterdamse Purcell Kamerorkest. De laatste jaren richt zij zich ook meer en meer op traditionele en folkgerichte muziek, waarvoor zij workshops volgde bij onder meer Jos Koning en Jowan Merckx

Galgeveld is in het najaar van 2006 op CD vastgelegd in de FUAIME Studio en verschijnt op het PAN-label onder nummer PAN 214.

We gaan alle nummers live spelen op zondagmiddag 22 april in de Julius Röntgenzaal van de Biltse Muziekschool, De Kwinkelier 47 te Bilthoven. Aanvang 14.00 uur. Na afloop is de bar geopend en is uiteraard ook de CD te koop.

Het programma is niet zo geschikt voor jonge kinderen.

De Kwinkelier (ingang winkelcentrum aan de Vinkenlaan) bevindt zich op 3 minuten lopen van Station Bilthoven.

Tot ziens!
Peter Koene & Ariëtte Zuidhoff