Het jonge en uitgebreide wereldmuziekorkest Transpiradansa! (26 leden sterk, gemiddeld 20 jaar jong) heeft o.l.v. Wouter Vandenabeele een eerste cd klaar (uitgegeven bij Appel Rekords, het platenlabel van Folkcorner Den Appel en vzw 't Smiske, initiatiefnemer van en organisatie achter Transpiradansa!). Deze wordt voorgesteld in een vijftal concerten vanaf 21 april.

De schijf bevat 13 nummers: zowel Turkse traditionals (met gastzangeres Melike) als eigen werk (met o.a. de al even jonge Soetkin Baptist als gaststem van dienst) maar ook een bewerking van een tekst uit het Antwerps Liedboek, Frans chanson én stevig dansbare folk. Het orkest heeft voor de cd-opname zijn repertoire grondig vernieuwd en doet er, met het oog op de cd-voorstellingen binnenkort, nog een schepje bovenop: tijdens het laatste weekend van de paasvakantie gaan de muzikanten twee dagen op retraite om nog wat extra materiaal in te studeren, om live nog krachtiger en vernieuwender voor de dag te komen.

Aan de bezetting van Transpiradansa! is nauwelijks iets gewijzigd t.o.v. vorig jaar: violen, cello, harp, accordeons, hout- en koperblazers én een swingende ritmesectie blijven spetterende muziek uit hun mouw schudden: van folk en salsa over tango en Balkandeuntjes tot slows, Turkse, Griekse en Zuid-Amerikaanse muziek. Een bastuba ('fourfingered' Fré Vandaele van o.a. Bombadil) en een extra zangeres (Griet De Beleyr van Kléan) kwamen de rangen wel versterken. Zangeres Joke Delcour heeft dus wat vocale versterking gekregen.

De première van de cd-voorstelling van Transpiradansa! vindt plaats op zaterdag 21 april vanaf 21u in cc Den Horinck in Asse-Zellik (B). Voor die première is een speciale gast aangetrokken: Roxorloops, aka Senjka Danhieux, de human beatboxer, twee jaar geleden nog vice-wereldkampioen in deze 'stemmige' discipline. Tijdens de pauze van het concert vergasten mensen van het Gentse danshuis De Ingang alle aanwezigen op een Koerdansant, een plezante choreografie op een al even plezant muziekje, live aan alle aanwezigen aangeleerd. Na het optreden speelt DJKoenD de nacht in met een wereldfuif.

Dezelfde formule (met Koerdansant en fuif) wordt gehanteerd voor het optreden op 5 mei vanaf 21u30 in De Centrale in Gent (al zal het daar al heel snel vol zitten). Daar komt de Gents-Turkse zangeres Melike meezingen.

Verder speelt Transpiradansa! nog op zaterdag 28 april in cc Genk (tgv de DanspuntDag aldaar) en op vrijdagavond 11 mei in het Volkshuis van Sint-Gillis, op uitnodiging van Muziekpublique.

Voor meer info en tickets voor de première (6 € vvk, 8 € kassa) kun je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Alle informatie over de groep, de cd én de speeldata, is te vinden op www.transpiradansa.be.