Op zondagmiddag 6 mei wordt de cd De Manuscripten gepresenteerd in Breda. Op deze plaat spelen 4 gerenommeerde Nederlandse folkgroepen muziek uit heruitgegeven oude speelmanshandschriften. Lirio, Tjane, Twee Violen en een Bas en Madlot spelen stukken uit het vioolboek van Visser (ca 1817 - 1821), het Musijckboek van J. Hanekuijk (1703) en de muziekboeken van Carel en Willem Balmer (1801) en Andries Kiers (1864).

Uitgaven van Hanekuijk en Visser waren er al een aantal jaren, van de laatste verschijnt dit jaar de derde druk, Balmer verscheen vorig jaar en Kiers zal begin mei voor het eerst volledig heruitgegeven worden door de Stichting Volksmuziek Nederland (SVN).

Guy Roelofs, eigenaar en producer van de FUAIME Studio te Breda, nam het initiatief om een aantal stukken uit de door de SVN heruitgegeven manuscripten op cd vast te leggen. Hij nodigde vier gerenommeerde maar totaal verschillende folkgroepen uit om hieraan mee te werken. Techniek en mixage zijn van de hand van Roelofs, de productie deed hij samen met Peter Koene.

Twee Violen en een Bas, het trio van Jos Koning (tweede viool), is gespecialiseerd in de muziek, zoals die in de 17e en 18e eeuw werd gespeeld in muziekherbergen en in de eerste Nederlandse schouwburgen. De groep bestaat verder uit Niki Jansen (eerste viool) en Willem Raadsveld (contrabas, tijdens de presentatie bespeeld door Philip Augusteijn). Koning zorgde ook voor de uitgaven van Hanekuijk en Balmer.

Madlot is de groep rond Judica Lookman (trekharmonica, koeienhoorn, doedelzak) en Bert Lotz (doedelzak), die zorgden voor de heruitgave van het vioolboek van Visser in 1983. Ze spelen eigen bewerkingen van oude liederen en speelmansmuziek, waarin de Nederlandse doedelzak en trekharmonica de hoofdrol vertolken. De overige leden zijn Marianne Heselmans (viool), Peter Koene (gitaar, mandoline, zang) en Ariëtte Zuidhoff (trekharmonica, tamboerijn, rommelpot, zang).

Tjane, opgericht door Guy Roelofs (gitaar, bouzouki, keyboards, percussie), brengt traditionele melodieën in een hedendaags jasje en oude teksten waarvoor soms nieuwe muziek wordt gecomponeerd. Verder spelen mee: Jenny van Diggelen (fluit, tin whistle), Nele Martens (zang), Gilles Rullmann (viool), Niall Kelleher (accordeon) en
Ruben van Boven (percussie).

Lirio is één van de jongste loten aan de stam van de Nederlandse folk. De groep bracht het binnen korte tijd tot grote faam in het bal folk-circuit in binnen- en buitenland. Bezetting: Wouter Kuyper (trekharmonica, doedelzak), Sander van der Schaaf (gitaar, cajón), Gerdien Smit (viool) en Fokke-Jan Swart (contrabas).

De cd, die kortweg De Manuscripten heet, bevat 17 gevarieerde nummers, waaronder twee liederen, waarvan de melodie in het boek van Hanekuijk is teruggevonden. Behalve om naar te luisteren kan een groot aantal melodieën ook gebruikt worden ter begeleiding van het thans zo populaire bal folk.

Zondagmiddag 6 mei 2007, presentatie van De Manuscripten. Locatie: PARA, Van Coothplein 39 (ingang in het steegje links), Breda. Aanvang 15.00 uur, zaal open 14.30 uur. De toegangsprijs bedraagt € 6,-. Aansluitend kan er gedanst worden tijdens een bal folk.

Behalve de cd zullen op de presentatie ook alle boeken verkrijgbaar zijn en vanaf 6 mei is tevens een website te bekijken met uitgebreide achtergrondinformatie, partituren en teksten: www.demanuscripten.nl.