De meezinger Hier Heur Ik Thuis van Gerard van Maasakkers, van zijn jongste album Zicht, wordt gebruikt in de docu-soap Helvoirt, die sinds vorige week door de KRO wordt uitgezonden op tv. Dat meldt Liesbeth Puts in haar persmailing van Music & Words, waarin ook nieuwe uitgaven worden aangekondigd van o.a. Kelpie en The Oysterband.

Nieuwe releases:
BENJAMIN ESCORIZA: ALEVANTA
In 2006 hield de Spaanse (Andalusische) band Radio Tarifa het voor gezien. De oprichters Fain Duenas, Vincent Molino en Benjamin Escoriza waren aan nieuwe uitdagingen toe. Het solodebuut van de in Granada geboren zanger/componist Benjamin Escoriza laat dan ook duidelijk een ander geluid horen (hoewel Duenas en Molino nog wel op verschillende nummers te horen zijn). Hij is diep in zijn flamencoroots gaan graven en het resultaat mag er zijn. Arabisch-Andalusisch meesterwerkje!
label: Riverboat • file under: world/Spanje • cd: TUGCD 1044

HAZMAT MODINE: BAHAMUT
Zelden een intrigerender cd gehoord dan ‘Bahamut' van het Newyorkse  Hazmat Modine. Captain Beefheart was waarschijnlijk stiekem in de studio aanwezig toen de muzikanten uitprobeerden wat ze allemaal met blues, brass, world, pop en klezmer konden doen. Het resultaat is verbluffend! Vooral de mondharmonicaspelers Wade Schuman (ook zanger) en Randy Weinstein en tubaspeler Joe Daley zijn bepalend voor het swingende resultaat. En als je dan ook nog bezoek krijgt van de band Huun-Huur-Tu uit Mongolië, dan is het feest compleet. Aanrader!
label: JARO Records • file under: world/blues/Amerika • cd: JARO 4283

VARIOUS: TH!NK GLOBAL - TANGO
World Music Network is verleden jaar gestart met een nieuwe serie cd's onder het motto Th!ink Global, ‘end poverty and defend human rights'. De serie wordt geproduceerd in samenwerking met Amnesty en Oxfam en de hoesjes zijn van 100% herbruikbaar materiaal. Het nu verschenen deel 3 is gewijd aan tango en klinkt, zoals we gewend zijn van de Rough Guides', natuurlijk weer top. Met Osvaldo Montes, Gustavo Beytelmann, Altertango, 34 Punaladas en vele andere groepen.
label: Think Global • file under: world/tango • cd: THINK 103

OYSTERBAND: MEET YOU THERE
De Engelse Oysterband is de laatste tijd heel actief. Na het project The Big Session (87105) en hun dvd (87111) werd het echter weer tijd voor een studio-album. ‘Meet you there' is een van hun betere platen. Alle tracks zijn door de band zelf geschreven, een bewuste keuze. De kwaliteit van de samenzang is tot grote hoogte gestegen en instrumentale uitstapjes zoals het gebruik van een mbira of een rockabilly-achtige gitaarbeat maken het geheel extra interessant.
label: Westpark • file under: folk/Engeland • cd: 87141

KROKE: SEVENTH TRIP
Oorspronkelijk was Kroke een spraakmakende Poolse klezmerband. De groep heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een toonaangevende groep op het gebied van
wereldmuziek. De klassieke achtergrond van de vier groepsleden en hun fascinatie met jazz en geïmproviseerde muziek komt steeds duidelijker naar voren. Hun zevende album is een voortzetting van de lijn: klezmer is nog maar spaarzaam te horen, de hoofdmoot wordt gevormd door gelaagde, intrigerende stukken die ieder voor zich een mini-suite vormen. Een echte groeiplaat.
label: Oriente • file under: world • cd: RIENCD 63

KELPIE: VAR DET DU - VAR DET DEG?
Kelpie is de naam van een ‘Celtic-Scandinavian dream team', oftewel het duo Kerstin Blodig (Noorwegen, zang/gitaar) en Ian Melrose (Schotland, gitaren, fluit). Een wonderbaarlijke reis door het Noorse landschap, met traditionele muziek, etherische sfeerbeelden, microtonale zang en stevige feestmuziek.
label: Westpark • file under: folk • cd: 87139

VARIOUS: THE ROUGH GUIDE TO WORLD MUSIC - AFRICA & MIDDLE EAST
Na het boek ‘The Rough Guide To World Music. Africa & Middle East' (RG 551) is er nu ook de cd met dezelfde titel. Samensteller John Armstrong heeft er een prima in het gehoor liggende verzamel-cd van gemaakt. Grote namen als Baaba Maal en Ofra Haza naast nieuw talent als Etran Finatawa en Gigi. Naast een interview met Armstrong bevat de cd ook informatie uit het gelijknamige boek.
label: World Music Network • file under: world/Afrika
cd: RGNET 1181 • upc: 9781906063030 • EUR 8,35