De in 1976 verschenen fameuze lp van Amankay (op 8 september te zien in het Tropentheater in Amsterdam) wordt opnieuw uitgebracht bij Music & Words (MWCD 3030), laat Liesbeth Puts in haar persmailing weten. Er komt een uitgave Brel in Afrikaans van zanger/gitarist Herman van den Berg, en in het najaar verschijnt weer een plaat van Boban Markovic. Verder meldt ze nieuwe releases van o.a. Sofia Karlsson en de Ale Möller Band.

Amankay bestond uit vier Chilenen in ballingschap met de Nederlandse zangeres Winanda van Vliet. De groep kreeg internationaal veel aandacht, niet alleen vanwege het hoge niveau van hun muziek, maar ook door hun belangrijke bijdrage aan de 'Nuevo Canción'-beweging. De kwaliteit blijkt ook nu weer: na 30 jaar heeft de muziek nog niets van haar frisheid en haar zeggingskracht verloren. De cd gaat enkele dagen voor het optredenn in het Tropentheater ter perse.

In de serie Tussen Kontinente, waarin al eerder de goed ontvangen cd van Amanda Strydom verscheen, komt nu een tweede album uit: Brel in Afrikaans. Zanger en gitarist Herman van den Berg brengt hoogstaande hertalingen naar het Afrikaans van Brel-klassiekers als Le plat pays, Le moribond, Amsterdam en Quand on n'a que l'amour. Een buitengewoon puur en intiem album. Niet alleen interessant voor liefhebbers van Brel, maar zeker ook voor kleinkunst- en taalliefhebbers! Van den Berg komt in november voor enkele concerten naar België en hopelijk ook naar Nederland.

Halverwege oktober brengt Piranha een nieuwe cd uit van de 'King of Balkan Brass': Boban Markovic. Ook dit keer is Markovic weer samen met zoon Marko en zijn vaste orkest te horen. De titel van de cd wordt Go Marko Go! Hij zal ook optreden op het Pure Jazz Festival in september in Den Haag en een kleine tour volgt van 3 t/m 7 oktober.

Nieuwe releases:
SOFIA KARLSSON: VISOR FRÅN VINDEN
De Zweedse zangeres (ex-Groupalid) Sofia Karlsson heeft met haar schitterende album ‘Svarta Ballader' een internationaal succes gescoord. In Zweden stond de plaat dik een jaar in de albumlijsten. Nu is er dan ‘Visor fraån vinden', liedjes van zolder, waar ze een interpretatie geeft van klassiekers uit haar jeugd en van lp's van haar oma. Dat levert een uiteenlopende verzameling op, van vertalingen van Baudelaire's ‘Vin des Amants', Boris Vians ‘Le Deserteur' tot een samen met Lena Willemark en Sara Isaksson meerstemmig gezongen Zweedse traditional. Prachtig ingetogen gezongen, met dezelfde indrukwekkende band als op haar vorige plaat: je zou hopen dat de cd hier net zo succesvol wordt als in Zweden, waar ze nu al platina is!
label: Amigo • file under: folk/singer-songwriter • cd: AMCD 759

ALE MÖLLER BAND: DJEF DJEL
Het idee achter de Ale Möller Band is de ontmoeting tussen muzikanten uit verschillende culturen en tradities.  De groep bestaat uit een Mexicaanse percussionist, een Canadese bassist, een Zweedse violist, een Griekse zangeres, een Senegalese zanger en natuurlijk Möller zelf op een uiteenlopend instrumentarium. De AMB slaagt erin om al deze invloeden te verwerken tot een samenhangend geheel. En dat is geen geringe prestatie!
label: Amigo • file under: world • cd: AMCD 760

THE ROUGH GUIDE TO FLAMENCO 2ND ED.
De eerste uitgave van de Rough Guide to flamenco dateerde uit 1997, dus het werd hoog tijd voor een update. De Britse muziekjournaliste Jan Fairley, specialist op het gebied van Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziek, maakt een heel persoonlijke keus uit het huidige aanbod van flamenco: van Ojos de Brujo, Enrique en Estrella Morente via Miguel Poveda en Benjamin Escoriza naar de funky grooves van Diego Carrasco.
label: World Music Network • file under: world/flamenco • cd: RGNET 1189

THE ROUGH GUIDE TO THE MUSIC OF BRAZIL
Dat Brazilië meer is dan alleen bossa nova toont deze Rough Guide, die zich concentreert op MPB (Populaire Braziliaanse Muziek), forro, samba, choro en afoxe in moderne versies.
Een prima momentopname van de populaire Braziliaanse populaire muziek met naast enkele
‘oudgedienden' als Chico Buarque en Paulo Moura veel ruimte voor nieuwe namen als Casuarina, Dona Edith Do Prato en Forro In The Dark.
label: World Music Network • file under: world/Brazilië • cd: RGNET 1188