Celeste Rodrigues, de 84 jaar jonge zus van de legendarische fadozangeres Amália Rodrigues, brengt voor het eerst in ruim 20 jaar weer een cd uit, getiteld Fado Celeste. Waarom op 84-jarige leeftijd nog een album maken zult u zich misschien afvragen? Celeste's antwoord daarop is simpel: ‘zingen laat haar leven, en in haar zang kan ze al haar innerlijke gevoelens kwijt. En, na meer dan twintig jaar zonder cd-opnames, werd het wel weer eens tijd om een plaat te maken.....misschien wel haar laatste....'

Celeste rookt 2 pakjes sigaretten per dag, slaapt weinig en snel, zingt nog twee avonden per week in het Bacalhau de Molho fadohuis in Lissabon om in leven en onder de mensen te blijven en vult haar nachten met schilderen en kaarten met haar muzikanten. Ze is een gracieuze, vrolijke, intelligente en optimistische vrouw die veel van de wereld gezien heeft, haar talen spreekt en haar leven aan de Fado gegeven heeft. Volgens Celeste moet je om goed Fado te kunnen zingen de woorden voelen en dit gevoel over kunnen brengen in je zang en je boodschap. De zang, anders dan bij Flamenco, is ondergeschikt aan de woorden. Fado ís het woord. En dat is zeker te horen op haar nieuwste album Fado Celeste, dat op 5 oktober 2007 als primeur in Nederland uit gaat komen.
 
Celeste's grote wens is om nog een keer een grote internationale tour te maken, samen met haar geweldige muzikanten (Pedro Pinhal, viola - Pedro Amendoeira, Portugese gitaar en Paulo Paz, bas). Als voorloper daarop komt ze voor een éénmalig concert speciaal naar Nederland, en wel op 7 oktober in het Thalia Theater in IJmuiden.
 
Een uitgelezen gelegenheid om de traditionele muziek van Lissabon te beleven via iemand die lang genoeg meegaat om alle veranderingen, die Fado de afgelopen 80 jaar doorliep, persoonlijk meegemaakt te hebben. Zowel live als op het album hoor je de boodschap van de dichters achter deze woorden. Rodrigues portretteert de Fado in zinnen én in stiltes, omdat woorden geen geheimen meer hebben voor iemand die ze tachtig jaar lang ge- en beleefd heeft.
 
Het Fado Celeste album is verpakt in een prachtig digipack met 24 pagina boekje met vele nostalgische foto's, een prachtig interview met een journalist van de Spaanse krant El País en de Portugese teksten van de 15 liedjes. Coast Company brengt deze plaat in Nederland uit.

Zondag 7 oktober 2007, Celeste Rodrigues, Thalia Theater, IJmuiden. Aanvang 14u30.