De uit Duitsland afkomstige keltische folkgroep Cara neemt op zondag 21 oktober een DVD op tijdens 2 concerten in het Arsenaaltheater in Vlissingen. De concerten (om 15 en 20:15 uur) zijn toegankelijk voor publiek. Cara staat internationaal hoog aangeschreven. In zijn recensie over het laatste Cara-album In between times stelt onze recensent Paul vast dat deze Duitse groep zich met deze ‘klasse cd' kan meten met het beste uit de Ierse/Bretonse wereld.

Het geluid van Cara kenmerkt zich door een brede instrumentatie met fiddle, (houten) dwarsfluit, uillean pipes, whistles, piano, gitaar, bouzouki en bodhran. In de songs zijn de perfecte harmonieën en eigenzinnige vocalen door de twee vrouwelijke leadvocalisten een handelsmerk. De groep bracht twee succesvolle albums uit. Het debuutalbum In colour verscheen in 2004 en in maart van dit jaar volgde In between times.

Onze recensent Paul schrijft over In Between times ondermeer: ...‘Wat me zeer bevalt aan deze Cara CD is de vernieuwende aanpak. Er staan bekende songs op, maar die krijgen door toegevoegde tekst en een verfrissende bewerking, extra kleur. Daarbij componeert Cara eigen tunes, veeal in Iers of Bretons idioom, die men razendknap verbindt met traditionele tunes of werk van grote fluitisten als Jean-Michel Veillon en Tom McElvogue. Zo ontstaan een aantal meeslepende tune-sets. Flying Sofa is een voorbeeld van zo'n set waarin drie eigen reels verbonden worden met Tom McElvogue's 3.(...). In deze set heeft Cara het dwingende van Lúnasa en de lichtvoetigheid van het oude Altan. Dat zijn grote namen die regelmatig naar boven komen bij het beluisteren van deze CD....

In zijn positieve beoordeling staat onze recensent niet alleen. De kritieken van pers en publiek waren lovend, niet in de laatste plaats in de Keltisch sprekende streken en landen. Cara presenteerde haar laatste album dit voorjaar tijdens een uiterst geslaagde debuuttournee van  3 weken in de Verenigde Staten. De formatie werd onmiddellijk vastgelegd voor een vervolg tournee in het komende seizoen. Eerder imponeerde Cara al in Ierland, Bretagne, Duitsland en Nederland. In Nederland is Cara inmiddels een vaste gast op de folkpodia en in theaters. Ze speelde onder meer in de Celtic Nights concertserie en op het Zwolle folkfestival.

cara
Cara

Samenstelling Cara: Gudrun Walther (zang, viool, altviool, knopaccordeon), Sandra Steinort (zang, flutes, piano), Jürgen Treyz (gitaren), Claus Steinort (flutes, uilleann pipes, concertina) en Rolf Wagels (bodhrán). De Ierse violist Tola Custy doet soms als gastmuzikant mee.

Het is niet de eerste keer dat Cara een optreden verzorgt in het Arsenaaltheater. Tweemaal eerder stond de groep geprogrammeerd in de reeks folkconcerten georganiseerd door Uit in Vlissingen. Bij het laatste uitverkochte concert wachtte nog een lange rij potentiële bezoekers tevergeefs aan de kassa. Om dit te voorkomen heeft de vijfpersoonsformatie besloten een extra concert in te lassen in de avond. Beide concerten worden gefilmd voor een in het najaar of volgend voorjaar te verschijnen concertregistratie op DVD. De productie zal internationaal uitgebracht worden. Onder bezoekers van de concerten worden een aantal DVDs verloot.
Kaarten kunnen worden gereserveerd bij UIT in Vlissingen, tel 0118 - 416 662 of via www.uitinvlissingen.nl.
Zie ook www.caramusic.de.