De vierde CD van de  Vlaamse zanger-liedschrijver Lieven Tavernier is in aantocht. Wind & Rook (de maison bleue tapes) werd in drie dagen live opgenomen zonder overdubs in de woonkamer van producer Nils De Caster onder het motto: What you hear is what you get.

Op de vraag of het allemaal nieuwe songs betreft en of die in het verlengde liggen van zijn prachtige vorige album Niet Voorbij ('04) zegt Lieven Tavernier desgevraagd: ..."Dertien gloednieuwe songs. Tavernier songs blijven Tavernier songs, altijd. Wel nieuw is de opnametechniek. Geen studioplaat meer,maar opgenomen met dictafoon,  huiskamerklank. De klank moet zo zijn dat wat je op de c.d.hoort, dezelfde klank is als we in je huiskamer komen spelen. Fair trade music..." Of zoals Nils De Caster op de website van Tavernier zegt: "This is as close as you can get to Tavernier "

In 2004 waren de recensenten lirysch over het vorige album van Tavernier: "Dylan, John Prine en Gordon Lightfoot hebben een neefje in Vlaanderen," en "hij bezorgt je het gevoel van ‘n Brel, Brassens of Randy Newman." Over zijn nummers zei Tavernier destijds tegen Folkforum ondermeer: "Mij interesseren die mensen waar het geluk niet langsgekomen is, en die toch dit leven aanvaarden en het dienen. Die niet in de kijker lopen en toch de moed niet opgeven, hoewel het voor hen uitzichtloos lijkt. Ik hou van die mensen en omdat ze anders helemaal verdwijnen, probeer ik ze een plaats te geven in mijn songs...."

Bij de opnamen van Wind & Rook speelden: Lieven Tavernier (zang & gitaar), Nils De Caster (dobro, gitaar & mandoline), Yves Meersschaert (piano & accordeon) en Bruno Deneckere (gitaar, banjo & mondharmonica). Gasten: Sarah D'hondt: zang en Nilk Vantroyen: bastuba. De vaste bassist bij Tavernier & groep, Mario Vermandel, kon niet opnemen wegens tendinitis. Op de site zegt Tavernier: ‘Uit totale eerbied voor onze geliefde vriend werd besloten de c.d. dan op te nemen zonder bassist.'

Wind & Rook is vanaf 5 november beschikbaar. De cd-voorstelling is 15 november in de AB in Brussel. Er staan vooralsnog geen concerten in Nederland op het programma.

Zie ook www.lieventavernier.be.