Mazzeltov is druk bezig met de opnames voor de nieuwe cd Amsterdam, die in januari moet verschijnen. Dit meldt Liesbeth Puts in de persmailing van Music & Words. Zangeres Rolinha Kross vertaalde samen met Willy Brill haar lievelingsliedjes uit het Nederlands, Engels en Frans naar het Jiddisch. Bekende liederen als Windmills of your mind (Cirkels), Opzij van Herman van Veen, Amsterdam van Jacques Brel en De Waarheid van Marco Borsato klinken opeens als oeroude jiddische klassiekers. Bij de nieuwe releases vinden we o.a. The Great Polka Swindle van de Polkaholix.

Nieuwe releases Music & Words:
FANFARA TIRANA: ALBANIAN WEDDING
Het Berlijnse Piranha Records is het label dat Fanfare Ciocarlia en Boban Markovic naar het westen gehaald heeft. Balkan-brass is hot, maar Piranha blijft op zoek naar steeds weer andere invalshoeken. Die heeft het label nu gevonden in Fanfara Tirana, afkomstig uit Albanië waar dit soort orkesten eigenlijk nauwelijks voorkomt. Fanfara Tirana is in korte tijd zeer populair geworden op (huwelijks)feesten, maar heeft nog aan kracht gewonnen door het inhuren van de legendarische Albanese zanger Hysni Zela, die met veel rauwe passie enkele liefdesliederen brengt. Een nieuw en fris geluid uit Oost-Europa, een echte aanrader!
label: Piranha • file under: world/Albanië • cd: PIRCD 2116

DONA ROSA: ALMA LIVRE
De blinde straatzangeres uit Lissabon, Dona Rosa, komt na bijna vijf jaar met een opvolger voor ‘Segredos' (JARO 4241). De triangel, haar handelsmerk op straat, is nog niet verdwenen, maar heeft toch behoorlijk ruimte moeten maken voor (top)muzikanten als Carlos Gonçalves (gitarist van Amalia Rodrigues) en Jose Afonso. Maar haar bijzondere stem blijft natuurlijk waar het om draait: melancholiek, klagend, geruststellend, berustend, opbeurend.
label: JaRo Medien • file under: world/Portugal • cd: JARO 4282

THE ROUGH GUIDE TO THE MUSIC OF PARIS
Diegenen die willen weten hoe breed het muziekaanbod in Parijs is, hebben een mooie handleiding aan deze Rough Guide, samengesteld door de hoofdredacteur van het tijdschrift Trad Mag, Guillaume Veillet. Jazz (Sidney Bechet, Richard Galliano), gipsy en hot club (Bireli Lagrène, Django Reinhardt), world (Algerijn Lili Boniche), jonge popartiesten (Emily Loizeau en Oliver Libaux), maar ook musette, chanson en nog veel meer. Goede mix tussen bekend en onbekend.
label: World Music Network • file under: Frankrijk • cd: RGNET 1194

POLKAHOLIX: THE GREAT POLKA SWINDLE
Overal waar deze Duitse band komt is het feest. Alle muzikanten hebben hun sporen al lang
verdiend in de Duitse jazz-, folk-, en popscene en vanaf 2001 maken zij met groot succes de
Europese podia onveilig met hun mix van polka, ska, rock, folk, Balkan, klezmer en ongein. Speed polka op zijn best. Met hun eerste cd bereikten ze al de World Music Charts, met ‘The Great Polka Swindle' (met dank aan the Sex Pistols) gaat de gehele wereld voor de bijl. Polka rules! Aanrader!
label: Westpark • file under: world/polka • cd: 87146

Zie ook: www.musicwords.nl.