"Het moet de Ieren in de oren klinken zoals wij een Ier horen die in het Zwols probeert te zingen...", grapt leadzanger Henk Heideveld, als een nummer van het nieuwste album van ‘zijn' band Colcannon op de Ierse radio te horen is. Aanstaande zondag wordt ‘An Tsulláin' gepresenteerd in de Zwolse Schouwburg Odeon.

De cd-presenatie is de Zwolse regionale pers niet ontgaan. Afgelopen dagen publiceerden zowel dagblad De Stentor als de weekbladen De Peperbus en De Swollenaer artikelen over deze al tien jaar bestaande Zwolse folkband.

Colcannon betekent zoveel als stamppot. In de beginjaren speelde de band een breed Iers traditioneel repertoire: pubsongs, ballades, en natuurlijk instrumentale stukken zoals jigs, reels en slow airs. Van alles wat, een gezellige stamppot dus. De laatste jaren heeft de band zich meer toegelegd op ander repertoire. Leadzanger Henk Heideveld is zich gaan toeleggen op het zingen in het Gaelic. Multi-instrumentalist Sijtze Malda componeert steeds vaker eigen instrumentale nummers, waarvan er drie op het nieuwe album te horen zijn.


Colcannon bestaat uit: Deb Pearson (Britse): viool en zang, Henk Heideveld: lead-zang, gitaar en bodhrán, Wim Broekman: tin whistles, banjo en zang, Sijtze Malda: accordeon, piano, contrabas, tin whistles en zang.

Pers
Onder de kop Colcannon: mystiek en spiritualiteit publiceert De Stentor een artikel van de hand van Wout Sleijter, waarin Henk Hideveld en Sijtze Malda aan het woord komen. Zoals deze twee muzikanten ook het woord voeren in De Peperbus. Hier enkele passages uit deze twee publicaties:

De Stentor:
..."Tien jaar geleden zongen we met Colcannon uitsluitend Engels repertoire, maar de voorbije jaren zijn alle bandleden verwoede Ierlandgangers geworden", luidt de uitleg van Sijtze Malda en Heideveld. De twee kwamen elkaar zelfs al eens pardoes tegen op een landweggetje nabij Cork. Dat zuidwestelijke deel van Ierland is voor de bandleden ook favoriet. Daar wordt ook nog door menigeen Gaelic gesproken. "Ierland is heel zuinig op haar traditie. Muziek maken en zingen wordt ze er met de paplepel ingegoten. Vandaar ook dat bijna elke Ierse muzikant wel 200 Ierse klassiekers beheerst."...

..."Het fascinerende is, ook voor ons, de mystiek rond die muziek. Het is een muziektraditie die sterk afwijkt van onze muziekcultuur, die veel meer schematisch van opzet is." (...) De kanttekening dat beluisteren van de nieuwe Colcannon-cd een ietwat spirituele ervaring is, wordt met instemming begroet. Heideveld: "In Ierland bestaat respect voor religie, terwijl je in ons land al als een probleemgeval wordt beschouwd zodra je iets in de sfeer van religie naar voren brengt. De Ierse cultuur is doortrokken van mystiek en spiritualiteit. En dat kun je overal horen."...

De Peperbus:
...Hoe oud de muziek van Colcannon ook mag zijn, aan routine heeft de band een broertje dood: "Als we een liedje volledig beheersen, vliegt dat na een tijdje het repertoire uit. We houden het spannend voor onszelf"...

...Colcannon begon (...) met het spelen van populaire, traditionele Ierse liedjes. ‘The Wild Rover', dat werk. Henk Heideveld: "Ik speelde in een punkband en kwam in aanraking met de Pogues. Die band combineerde punk met Ierse folk." Voor Sijtze Malda verliep het anders: "Mijn dochter wilde op accordeonles. Zelf speelde ik al piano. Toen mijn dochter met het instrument thuis kwam, kon ik het niet laten erop te spelen. Zo kwam kwam van het één het ander." Na een tijd begon het spelen van populaire pubsongs hen te vervelen. Samen met de overige twee leden Deb Pearson en Wim Broekman doken ze het genre in en ontdekten een schat aan liedjes. "Ierse muziek is een goudmijn", zo weten de mannen. Een deel van Colcannons materiaal is van eigen hand. Malda: "Dat is redelijk uniek voor een band in ons genre. Traditionele Ierse gezelschappen spelen eeuwenoude liedjes. Daarvan bestaan er honderden. Zelf schrijven komt niet veel voor."

CD-presentatie
De cd-presentatie is zondagmiddag 18 november 2007 om 15:00 uur in schouwburg Odeon te Zwolle. Omdat Colcannon dit jaar ook haar 10e verjaardag viert, zullen bovendien een aantal bekende Zwolse folkbands optreden: Muppetstuff, Blue Dew (waarbij Sijtze Malda vaak als gastmuzikant optreedt) en Cinnamon zijn van de partij. De entree bedraagt € 10,- Reserveren: 038 4288288

Zie ook http://listen.to/colcannon

http://listen.to/colcannon