Op 10 december lanceert de Nederlandse rootsrock band Taneytown de single 'Get Back Home', waarvan de volledige opbrengst ten goede komt aan Musicians Without Borders. Deze Nederlands/Amerikaanse organisatie gebruikt muziek om mensen in conflictgebieden met elkaar te verzoenen en oorlogstrauma's te verwerken.

Het liedje is een paar weken geleden geschreven en het thema bracht hen op het idee om rond de kerst deze actie te organiseren. Zanger Edwin Jongedijk: "Kerst is een moment om stil te staan bij anderen. Die boodschap hebben we in dit lied proberen te verwoorden. We hebben het heel persoonlijk gehouden, wat past binnen de rest van ons repertoire. Dit is onze manier om een bijdrage te leveren aan de bijzondere projecten van Musicians Without Borders en hun
werkzaamheden onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek."

Taneytown beperkt zich niet tot Nederland. De band tourde in oktober 2006 en mei 2007 door de Amerikaanse staat Maryland en heeft daar inmiddels een trouwe schare fans opgebouwd. Jongedijk: "we gaan al onze contacten, wereldwijd, inzetten om deze actie tot een succes te brengen."

De vijfkoppige band voelt zich persoonlijk betrokken bij de doelstelling van Musicians Without Borders. Als muzikant ervaren ze zelf regelmatig de helende werking van muziek. Jongedijk: "door muziek te maken vergeten we alle sores om ons heen. Het is onze manier van communiceren. Muziek is wat dat betreft universeel."

Musicians Without Borders is opgericht tijdens de oorlog in Kosovo door een multiculturele groep muzikanten die Nederland als basis had. Sinds het einde van de Balkanoorlog zijn teams van deze organisatie regelmatig afgereisd naar Macedonië, Kosovo, Bosnië-Herzegovina, Israël en Palestina. Daarnaast zijn ze overal in Nederland en in de Verenigde Staten actief.

Teams van Musicians Without Borders nemen deel aan festivals voor vrede en verzoening, hebben concerten en workshops gegeven en laten kinderen in scholen en vluchtelingenkampen genieten van zang-, dans- en percussieworkshops.

taneytown
Taneytown

Taneytown bestaat uit:
Edwin Jongedijk: zang, gitaar
Joost Prinsen: gitaar
Benjamin Vernooij: toetsen
Martin Wieringa: basgitaar
Niek Stok: drums

Op Get Back Home werd Taneytown ondersteund door Klaas Oosting op pedalsteel.

Website Taneytown: www.taneytown.nl, www.myspace.com/taneytown.
Website Musicians Without Borders: www.musicianswithoutborders.nl.