Eurobluesman Hans Theessink viert in april zijn 60e verjaardag, zo meldt Liesbeth Puts van Music & Words in haar persmailing. Ter gelegenheid daarvan organiseert hij een Birthday Bash Celebration in zijn woonplaats Wenen en er komt een nieuwe plaat uit: Visions. Ook staat er een blues-dvd op stapel van R.L. Burnside, met bijzondere solo-opnamen. Nieuwe releases zijn er van o.a. Ray Bonneville, The Kennedys en Tom Paxton.

Voor de exacte data en speciale hotelarrangementen van de Birthday Bash Celebration van Hans Theessink kun je terecht op zijn website: www.theessink.com. Het nieuwe album Visions werd opgenomen samen met Terry Evans in LA. Releasedatum van deze plaat is 4 april. Vanaf 20 april is Hans op tour in Nederland:
20 apr Middelburg - Spiegeltheater (mi) / 22 apr Horst - Cambrinus / 24 apr Nijega -
Kommissiehuys / 25 apr Enschede - De Roef / 26 apr Noordpolderzijl - Café Zielhoes /
27 apr Amen - Café de Amer (mi) / 27 apr Amen - Café De Amer (av) / 28 apr Eindhoven - Podium Meneer Frits.

Op het gebied van folk en wereldmuziek meldt Music & Words de volgende releases:

GILBERTO GIL: GIL LUMINOSO. VOZ E VIOLAO
Deze cd is al in 2007 verschenen, maar krijgt nog even aandacht vanwege Gil's optreden in het Paleis voor Schone Kunsten in april. Voor het eerst in zijn lange muzikale geschiedenis heeft Gil een cd gemaakt waarop hij zichzelf begeleidt op gitaar. Dit is een van zijn intiemste platen tot nu toe, een prachtig luisteralbum dat je tot het einde blijft boeien.
label: Discmedi • file under: world/Brazilië • cd: DM 423902

RAY BONNEVILLE: GOIN' BY FEEL
Liefhebbers van artiesten als J.J. Cale, John Hiatt of Bob Dylan die de naam Ray Bonneville niet kennen kunnen nu beter even opletten. De Canadese singer/songwriter/bluesman Ray Bonneville levert met zijn zesde album ‘Goin' By Feel' een klein meesterwerkje af. Onder leiding van producer Gurf Morlix (o.a. Lucinda Williams) en met muzikanten als Brad Hayes en Eliza Gilkyson creëert Bonneville een prachtig donker sfeertje. Het klinkt laid-back, maar toch ben je niet helemaal gerust op een goede afloop. Zijn beste tot nu toe.
label: Red House Records • file under: singer/songwriter • cd: RHRCD 206

THE KENNEDYS: BETTER DREAMS
Na de cd ‘Songs of the Open Road' (APRCD 1097) met alleen covers is er nu weer een cd met eigen werk van het echtpaar Maura en Pete Kennedy. In Amerika worden hun cd's zonder uitzondering door de pers lovend besproken en al ettelijke prijzen vielen hen ten deel. ‘Better Days' bevat weer compositorische pareltjes, de ‘Byrds'gitaar van Pete krijgt weer alle ruimte en de stem van Maura geeft je hoop op ‘better days'.
label: Appleseed Recordings • file under: singer/songwriter • cd: APRCD 1107

TOM PAXTON: COMEDIANS & ANGELS
De Amerikaanse singer/songwriter Tom Paxton is inmiddels 70 geworden en daarmee behoort hij tot de oudste nog actieve muzikanten uit de Greenwich Village folkscene. Op zijn nieuwe solo-album staan veel liefdesliederen, songs over goede en slechte herinneringen en over spijt. We krijgen Paxton bovendien te zien als de ‘familyman' die hij altijd is geweest.
label: Appleseed Recordings • file under: singer-songwriter • cd: APRCD 1105

THE ROUGH GUIDE TO THE MUSIC OF HUNGARIAN GYPSIES
Muziek uit de Balkan is momenteel erg populair: fanfares en Balkan Beats zijn op alle podia welkom. World Music Network heeft dan ook niet diep hoeven graven om een prachtige verzamelaar samen te stellen: Romano Drom, Parno Graszt, Fanfare Ciocarlia, Kalya Jag, Kalman Balogh en Andro Drom horen tot de bekendste en aansprekende namen. Maar ook hier weer wat onbekendere namen om te ontdekken!
label: World Music Network • file under: world/Hongarije/zigeuner • cd: RGNET 1198

THE ROUGH GUIDE TO CONGO GOLD
Deze cd grijpt terug op de ‘gouden jaren' van de Kongolese muziek, de jaren ‘60 en ‘70, toen de orkesten nog een klassieke bezetting met gitaren, blazers, zangers en een ritmesectie hadden. De basis van de muziek was de conventionele rumba, de favorieten waren o.a. Franco en Tabu Ley Rochereau. Samen met Sam Mangwana, Papa Noel en Madilu System doen zij de ‘Belle Epoque'herleven op deze onweerstaanbare compilatie.
label: World Music Network • file under: world/Afrika/Congo • cd: RGNET 1200

ACOUSTIC BRAZIL. TH!NK GLOBAL
Onder het motto ‘End poverty and defend human rights' is World Music Network de serie Th!nk Global begonnen, in samenwerking met Amnesty en Oxfam. Met thematische en toegankelijke verzamelaars, maar met de bekende Rough-Guidekwaliteit, wordt een nieuw publiek gezocht. Dat zal zeker lukken met deze cd: Maria Bethânia, Chico Buarque, Paulo Maura, Marcos Sacramento en vele anderen laten een fraai staaltje Acoustic Brazil horen.
label: Th!nk Global • file under: world/Brazilië • cd: THINK 107