Het ambitieuze project Onder de Groene Linde heeft nu eindelijk vorm gekregen, zo meldt ons Liesbeth Puts van Music & Words. 163 liedjes uit het gelijknamige archief zijn thematisch gerangschikt en worden uitgebracht in een box, bestaande uit 9 cd's en één dvd. Er komt een lijvig boekwerk bij van ruim 500 pagina's. Bij de releases van maart meldt ze o.a. Hayes & Cahill, Chumbawamba en Ross Ainslie & Jarlath Henderson.

Onder De Groene Linde was het legendarische radioprogramma van volksliedverzamelaar Ate Doornbosch. Deze speciale uitgave werd al aangekondigd voor mei 2006 (zie onze eerdere berichtgeving hier), maar zal nu met twee jaar vertraging dit najaar verschijnen.

Ondertussen heeft Music & Words in maart 2008 o.a. de volgende nieuwe folk- en rootsuitgaven

HANS THEESSINK & TERRY EVANS: VISIONS
Het is een langgekoesterde wens van Eurobluesman Hans Theessink om samen met Terry Evans een cd op te nemen in een zeer sobere versie: slechts twee stemmen en twee gitaren. En dat is wat ze gedaan hebben: een paar songs van Theessink, idem van Evans en een enkele cover van bv. Willy Dixon worden bloedstollend mooi uitgevoerd. En of dat niet genoeg is, doet Richard Thompson ook nog op twee nummers mee en wordt het geheel ondersteund door percussionist Phil Bloch. Hans Theessink heeft zichzelf én ons een prachtig verjaardagscadeau bezorgd! Immers, in april viert hij zijn 60e verjaardag met Birthday Bash Celebration in zijn woonplaats Wenen. Genoeg reden om Theessink weer eens in het zonnetje te zetten!!
Releasedatum 31 maart
label: Blue Groove • file under: blues • cd: BG 1720 • bc: 9004484017203 • EUR 11,85

MARTIN HAYES & DENNIS CAHILL: WELCOME HERE AGAIN
Martin Hayes is de verpersoonlijking van de fiddlestijl van County Clare, Dennis Cahill een Amerikaanse gitarist die met zijn innovatieve en sobere stijl voor bijzondere begeleiding zorgt. Hun vorige plaat, Live in Seattle (GLCD 1195), dateert alweer uit 1999 en het werd tijd voor een nieuwe. Dit keer geen lang uitgesponnen sessie, maar korte nummers, die soms tergend langzaam beginnen maar je onmiddellijk grijpen vanwege de de intense emotie die er uitspreekt. Prachtplaat.
label: Green Linnet • file under: folk/Ierland • cd: GLCD 1223

CHUMBAWAMBA: THE BOYS BANDS HAVE WON

Het Britse Chumbawamba kent ondertussen zeer verschillende gezichten: van obscure anarchopunkband (1982) tot makers van de internationale millionseller ‘Tubthumping'(1997), van techno- tot folkband (2007). Met ‘The Boy Bands Have Won' is het eerste akoestische studioalbum een feit. De liedjes hebben allemaal een hoog ‘feel good'- gehalte (er wordt regelmatig uit het Music Hall-repertoire geciteerd), maar niets is wat het lijkt. De teksten zijn scherp, geëngageerd en humoristisch, hetgeen een vervreemdend effect geeft. Met o.a. the Oyster Band, Roy Bailey, Barry Coope en Jim Boyes als gasten. Aanrader!
label: Westpark Music • file under: pop/folk/music hall • cd: 87154

ROSS AINSLIE & JARLATH HENDERSON: PARTNERS IN CRIME
Diegenen die allergisch zijn voor het geluid van doedelzak kunnen deze cd beter overslaan. De avontuurlijke luisteraar zal echter genieten van deze twee jonge pipers: een uit Ierland (Jarlath op o.a. uillean pipes, fluit) en een uit Schotland (Ross op border pipes en fluit). Veel spetterend vuurwerk, maar ook een paar prachtige slow airs die vakmanschap en muzikaliteit ademen. label: Vertical Records • file under: folk/Schotland • cd: VERTCD 85

THE ROUGH GUIDE TO KLEZMER REVIVAL
De revival van de klezmermuziek begon in de jaren ‘80, toen groepen als de Klezmatics, The
Klezmorim, Klezmer Conservatory Band e.a. de joodse traditie nieuw leven inbliezen door jazz, wereldmuziek en andere invloeden te verwerken. Deze Rough Guide geeft een mooi overzicht, waarin naast bovengenoemde groepen ook relatieve nieuwkomers als de Kharkov Klezmer Band en Konsonans Retro te hore zijn naast Feidman, Brave Old World en Chava Alberstein. Mooi overzicht.
label: World Music Network • file under: klezmer • cd: RGNET 1203

TH!NK GLOBAL - NATIVE AMERICA

Deze cd kan eigenlijk als een opvolger van de succesvolle Rough Guide to Native American Music (RGNET 1029) gezien worden, maar nu in de aansprekende verpakking van de Th!nk Global Serie. Een uitstekende keuze uit het enorme aanbod van muziek van de Native Americans: powwowmuziek, stevige pop van Buffy Sainte Marie, de spirituele fluitklanken van R. Carlos Nakai, een gesproken gedicht van Radmilla Cody en de zang van Joanne Shenandoah. Aanrader.
label: Th!nk Global • file under: world/native Americans • cd: THINK 108