Transpiradansa!, het jonge wereldmuziekorkest o.l.v. Wouter Vandenabeele, laat weer van zich horen. Met een splinternieuw repertoire wordt op 12 april in Zellik (Asse, B) het startschot gegeven voor een nieuwe reeks concerten met gastartiesten (waaronder Ludo Vandeau), buitenlandse optredens, een volgende cd-opname én een tournee met Zuid-Afrikaanse muzikanten.

De 27 muzikanten van Transpiradansa! spelen ondertussen al twee jaar samen in een nog nauwelijks gewijzigde bezetting met violen, cello en harp, een hele reeks hout- en koperblazers, accordeons, zang én een stevige ritmesectie. Nu de in april 2007 opgenomen eersteling van Transpiradansa! bijna is uitverkocht - in Folkcorner Den Appel in Asse (B) zijn nog een aantal exemplaren te vinden - hebben dirigent/componist Wouter Vandenabeele en productieleider Peter De Rop hun zinnen al gezet op een nieuwe cd. Die wordt in september opgenomen in Gent (B), bij De Vieze Gasten, met het oog op publicatie begin 2009.

Voor de nieuwe cd wordt momenteel druk gewerkt aan een nieuw repertoire. Het orkest is de jongste twee jaar muzikaal namelijk heel sterk geëvolueerd - het gros van de muzikanten studeert aan het conservatorium - en dat laat zich ook horen in de sound én het repertoire van Transpiradansa!. De rode draad blijft dansbare wereldmuziek, of beter: muziek uit verschillende windstreken die tot bewegen aanzet. Het nieuw repertoire zal zeker nog een paar folkbalmelodieën bevatten, net als een salsa of een tango. Maar het wordt allemaal wat geraffineerder, wat verfijnder, om ook een luisterend concertpubliek nog meer te kunnen bieden qua arrangementenrijkdom. Voor Transpiradansa! wordt dan ook meer een eigen repertorium uitgebouwd, met nummers van dirigent Wouter Vandenabeele én van de muzikanten zelf, met steeds vaker links naar klassieke muziek of jazz.

Bruisen zal het in ieder geval blijven doen, het nieuwe programma van Transpiradansa!. Al was het nog maar omdat zangeres Joke Delcour - Griet De Beleyr, de andere zangeres, heeft de band verlaten - niemand minder dan Ludo Vandeau naast zich ziet verschijnen (zanger van Bodixel, Olla Vogala en het vroegere Ambrozijn). Ook hij brengt eigen werk mee voor het orkest. En om het dansaspect niet uit het oog te verliezen, werkt Transpiradansa! dit seizoen ook samen met Marie Gyselbrecht en Inez Pessoa, twee jonge dames van het dansgezelschap Collectiv.At, die met hun verfrissende experimentele hedendaagse danschoreografieën de komende optredens van het wereldmuziekorkest ook visueel zeer aangenaam zullen maken.

Première van het gloednieuwe Transpiradansa!-programma is te bewonderen op zaterdag 12 april 2008 om 20u30 in cc Den Horinck in Zellik (Asse). Tickets reserveren kun je bij het cultuurcentrum zelf. Op zondagavond 6 april speelt het orkest al een benefiet/try-out in het Godshuis in Sint-Laureins, ten voordele van WOTC De Berkjes, een therapeutisch centrum voor kinderen. In de zomervakantie is Transpiradansa! dan weer te bewonderen in dé bakermat van de folk in Vlaanderen: Gooik. Tijdens de 30ste Stage voor Traditionele Volksmuziek speelt het orkest op zaterdagavond 23 augustus, om 20u30, op InstrumentiVal, in de kerk van Gooik.

Ook het buitenland lonkt alweer. Tijdens het pinksterweekend trekt Transpiradansa! voor vier dagen naar Damada, een festival in Coulans-sur-Gée, nabij Le Mans (Frankrijk) om er o.m. met een plaatselijke fanfare te gaan samenwerken. Na de opnames voor de nieuwe cd in september gaat de riem er even af om dan tussen 19 november en 10 december het hele Vlaamse land af te dweilen, met de Zuiderwind-tournee, in het gezelschap van zes Zuid-Afrikaanse muzikanten en zanger(e)s(sen) waarmee het orkest eind 2007 al twee weken in Johannesburg en Durban vertoefde en speelde.